Spremaju li Priština i Amerika Srbiji „reprizu ‘Rambujea’“?

Novoformirani pregovarački tim Prištine za razgovore sa Beogradom, koji predvode Špen Ahmeti i Fatmir Ljimaj, priprema novu platformu na osnovu koje će se ubuduće voditi razgovori sa Srbijom.

Nova platforma, koja još nije ugledala svetlost dana, prema rečima Fatmira Ljimaja, potpredsednika kosovske vlade, treba da bude odraz jedinstva Kosova, ali i „osovina“ i „vodič“ za pregovore sa Beogradom. U njoj će biti tačno precizirano o čemu nema pregovora sa Beogradom, šta su za Prištinu „crvene linije“, a zamišljena je tako da bude „zamena“ za važeću Rezoluciju 12 44, prenosi televizija RTK 1.

Podsećanja radi, Priština već ima platformu za pregovore sa Beogradom, usvojenu u parlamentu Kosova, koja ima agendu po kojoj su dosadašnji razgovori funkcionisali.

Zašto je Prištini potrebna nova platforma? I da li spekulacije da ovo „jedinstvo Albanaca“, novi tim, nove platforma uz dirigovanje iz Amerike, umnogome podsećaju na atmosferu pred „Rambuje“. Da li je zapravo ovo priprema za „reprizu ’Rambujea‘“?

Politikolog iz Prištine Nedžmedin Spahiu uveren je da je posle pisma američkog predsednika Donalda Trampa Kosovu na površinu isplivalo da „neki dogovor već postoji“ i da se samo čeka druga strana (Srbija). Što se njega tiče kasno je za bilo šta novo, pa i za platformu.

„Bez obzira šta oni nameravaju, sada je sve gotovo i isuviše kasno da se bilo šta promeni. Ako je to neki dogovor koji će biti potpisan u Vašingtonu, onda je moguće i da se promeni Rezolucija 12 44 i da se dođe do neke nove situacije“, ocenjuje Spahiu.

I dok prištinski analitičar nije dao nikakva odgovor na temu „reprize ’Rambujea‘“, za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića ovaj scenario je moguć, uz konstataciju da razni krugovi i na Zapadu i u Prištini pokušavaju da Srbiju uvuku u neki sličan model pregovora.

„Tipa ’Rambuje 2‘, gde bi se Srbija našla pod velikim pritiskom. Ali verujem da Srbija nije toliko naivna i neodgovorna da u tako nešto uđe. Ako smo odbili ’Rambuje‘ u vreme kad je Amerika bila dominantna sila koja je mogla da radi šta god hoće, zašto bismo prihvatili ’Rambuje 2‘ u novonastalim geopolitičkim okolnostima, kada se vidi da Amerika mnogo toga više ne može, i da postoje sile kao što su Rusija i Kina koje joj pariraju“, objašnjava Anđelković.

Po njegovim mišljenju, Zapad se nalazi u haosu i bilo bi iracionalno da mi sada ulazimo u nekakve pregovore nalik na „Rambuje“.

„Za nas je neka konferencija moguća, ali pre toga bismo morali da imamo čvrst dogovor i podršku nama prijateljskih sila. Dakle, Rusiju uključenu u takav model dogovaranja da bismo ako stvari krenu na gore i vidimo da nas varaju Rusija mogla da spreči da se to završi negativno po nas“, ističe Anđelković.

Što se tiče nove prištinske platforme, Anđelković veruje da je ona više za unutarpolitičku upotrebu, kojom bi trebalo da se uklone politički oponenti, nego što će imati stvarnu snagu. I naš sagovornik iz Prištine smatra da je ona pokušaj da se potkopa vodeća uloga kosovskog predsednika Hašima Tačija u dijalogu sa Srbijom. Drugim rečima, da se slučajno ne dođe u situaciju da se ponovo razmatra ideja o „korekciji granica“ sa Srbijom.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijalogpregovoriRambuje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    kad cu da procitam da je Srbija promenila kurs klimanja glavom i zauzela stav? Pa ako tvrdimo da je Kosovo Srbija, pozovimo Ruse tamo da dodju, u nasu zemlju, Sta nas briga sta teroristi i ubice planiraju i javno govore? Dokle vise tog nojevskog ponasanja? I dokle vise te glupposti sa potvrdjivanjem da nisam robot i glupog klikanja po nekim bezveznim fotkama.