Šta piše u deklaraciji RS i Srbije koju je stopirao Vučić

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodi banjalujčki „Glas Srpske“.

Kako navodi taj list, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, RS i Srbija će zajednički i organizovano delovati i sprovoditi niz mera da bi sprečili asimilaciju srpskog naroda,

Ovaj sporazum, odnosno deklaracija kako je ranije nazvana, trebalo je da bude predstavljen juče, na Sretenje – Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odložo nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.

Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.

Svrha donošenja sporazuma jeste da bude omogućeno zajedničko i organizovano delovanje Srbije i Srpske čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacije srpskog naroda, navedeno je u dokumentu.

Kao mere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su negovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

Očuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika, navedeno je u sporazumu.

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

„Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva“, navodi list. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je istakao da je reč o dokumentu usmerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Republika Srpskasrbija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kako nosilac liste za izbore za odbornika SO, odbornika grada i clana saveta Mesnu zajednicu moze nesto da stopira. Samo je moguce kod nas.