Bihać: Okončani protesti, zatraženo zatvaranje Bire

BIHAĆ – Protesti oko 300 građana Bihaća koji su održani ispred privremenog prihvatnog centra za migrante Bira završeni su bez incidenata, prenose mediji u BiH.

Demonstranti su rekli kako se ne poštuju zakoni BiH, a da se nelegalne institucije koriste protiv građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Oni su poručili migrantima da idu odakle su došli i da im ne trebaju, dok su ih migranti zbunjeno gledali s druge strane kapije, prenosi Klix,.ba.

Demonstranti su uzvikivali: „Zatvorite Biru“, „Migranti kući“ i pozivali ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića da izađe pred njih.

Gradski odbornik i jedan od organizatora protesta Sej Ramić kazao je kako su okupili iz revolta, ali i da daju podršku odluci Vlade USK da se zatvore privremeni prihvatni centri za migrante.

„Gradsko veće Bihaća donelo je odluku 4. aprila da će u roku od tri meseca zatvoriti Biru, jer ne posjeduje nikakve dozvole kada je u pitanju korišćenje tog migracionog centra. Tu je i odluka suda. Odluku je donela i Skupština USK, a znamo da je Vlada odlučila da zabrani produženja ugovora. Na sceni je totalno nepoštovanje zakona ove zemlje gđe se sve nelegalne institucije koriste protiv legalnih građana Bihaća i celog kantona“, kazao je Ramić.

Građani su rekli i da je vlast u Sarajevu primila pare za migrante, ali da su ih ovde doveli građanima da se sami bore s njima.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar