Drugi dan Samita Makedonija 2025

SKOPLJE – Finansiranje malih i srednjih preduzeća, inovacije i njihov uticaj na životnu sredinu, uloga kompanija i privrede u borbi protiv zagađenje vazduha, neke su od tema koje će biti u fokusu drugog dana Samita „Makedonija 2025“.

Naumovski: Potrebna nam je disciplina u štednji novca

Građani u regionu Zapadnog Balkana treba da promene svoj odnos prema novcu i da počnu da razmišljaju o štednji jer jedino tako mogu da planiraju budućnost, poručio je stručnjak za lično finansiranje “Finance is Personal” Elizabet Naumovski na samitu „Makedonija 2025“ u Skoplju.

Ona je na panelu „Šta sam naučila iz mog ličnog iskustva“ rekla da lična potrošnja novca ne zavisi od toga da li živite u bogatoj ili siromašnoj zemlju ili u zemlju u razvoju.

MMSP pokretač privrede – pomoći im da dođu do finansija

Mala i srednja preduzeća su pokretač ekonomije i važno je da im se „otvore vrata“ i razmotre načini finansiranja, kako bi opstala i postizala rezultate, poruka je sa današnjeg panela „Mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća“ u okviru „Makedonija samita 2025“ u Skoplju.

Predsednica Saveza privrednih komora u Severnoj Makedoniji Daniela Arsovska istakla je da 99,7 odsto privrede čine mala, mikro i srednja preduzeća i da je važno da imaju prisup finansiranju.

Stavrof: Treba više da radimo na regionalnom povezivanju

Širenje tržišta u regionu je odlična ideja jer će na taj način napredovati ekonomije svih zemalja, poručila je predsedavajuća Borda direktora „Makedonija 2025“ Vera Stavrof, komentarišući ideju predsednika Srbije Aleksandra Vucćica o takozvanom malom šengenu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Treba više da se bavimo time. Bitno je da su trgovinski odnosi među susednim zemljama snažni. Takve inicijative su uvek odlična stvar”, rekla je Stavrof za Tanjug.

Ekološki problemi ne mogu da se reše preko noći

Sve zemlje u regionu imaju problem sa zagađenjem vazduha, i iste uzroke koji do toga dovode, te je bitno da se svi relevantni faktori u društvu uključe i pomognu zajedničkim snagama u rešavanju ovog problema, rečeno je na panelu o inovacijama i njihovom uticaju na životnu sredinu, u okviru samita Macedonia2025.

Ministar zaštite životne sredine Naser Nuredini rekao je da su poznati izvori zagađenja i da su glavni uzroci saobraćaj i industrija. Istakao je da je u planu da se postave i nove merne stanice za kvalitet vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar