Stoltenberg požuruje članice NATO da ratifikuju Protokol za Crnu Goru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas članice Alijanse, čiji parlamenti još nisu ratifikovali Protokol o pristupanje Crne Gore tom vojnom savetu, da požure i učine to što pre, da bi, kako je rekao, zvanična Podgorica do 2017. postala njihova članica.

Stoltenberg je taj direktan zahtev članicama uputio iz Turske, gde se održava jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

„Pozivam sve zemlje i njihove parlamente koji dosad nisu ratifikovali Protokol o pristupanje Crne Gore NATO-u da to urade. To je vaša odgovornost i zato vam se direktno obraćam: vratite se u svoje parlamente i obezbedite da Protokol bude što pre ratifikovan“, poručio je Stoltenberg, preneli su crnogorski mediji.

On je podsetio da se naredne godine održava samit NATO-a do kada treba da bude završena ratifikacija da bi Crna Gora na tom samitu bila primljena u članstvo. „Zato morate da ubrzate ratifikaciju“, istakao je Stoltenberg.

Takođe, lider SDP-a, Ranko Krivokapić, zamolio je Stoltenberga, da založi svoj lični i profesionalni autoritet da se proces ratifikacije NATO pristupnog protokola u zemljama članicama što pre okonča, kako bi Crna Gora do narednog samita u 2017. godini postala punopravna članica NATO-a.

„Krivokapić je ukazao u razgovoru da će se SDP zalagati da se politička kriza koja postoji u Crnoj Gori rešava u partnerstvu sa našim EU i NATO saveznicima. On se u Istanbulu susreo i sa predsednikom PS NATO Majklom Tarnerom, kome je još jednom zahvalio na ogromnom naporu koji je ulagao u prethodnom periodu na promovisanju crnogorskog članstva u NATO“, navodi se u saopštenju.

Protokol o pristupanju priključenja Crne Gore NATO-u zasad je potpisalo 13 zemalja — Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija, Letonija, Velika Britanija, Litvanija i Estonija.

Potpisivanje se očekuje od Belgije, Norveške, Kanade, Italije, Portugalije, Danske, Luksemburga, Francuske, Holandije, Češke, Grčke, Hrvatske, Španije, Nemačke i SAD.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATOprotokolratifikacijaStoltenberg
Komentari (0)
Dodaj komentar