Iz crkve ukradena zlatna relikvija vredna dva miliona dolara (video, foto)

Tabernakl, zlatna relikvija vredna dva miliona dolara, ukraden je iz katoličke crkve u Bruklinu. Statue anđela pored oltara su obezglavljene, saopštila je njujorška policija.

Krađa se dogodila u rimokatoličkoj crkvi Svetog Avgustina u četvrti Park Sloup u Bruklinu.

Tabernakl, kutija u kojoj se nalaze predmeti za sveto pričešće, napravljena je od 18-karatnog zlata i ukrašena je draguljima, saopštila je biskupija u Bruklinu. Procenjena je na dva miliona dolara.

Biskupija je navela i da su lopov ili lopovi pobegli sa tabernaklom koji datira od otvaranja crkve, 1890. godine. Istakla je da je „nezamenljiv zbog svoje istorijske i umetničke vrednosti“.

Prema vodiču objavljenom na veb-stranici crkve, tabernakl je obnovljen 1952. i 2000. godine. Opisuje se kao „remek-delo i jedan od najskupljih tabernakla u zemlji, čuva ga sopstveni bezbednosni sistem“.

Anđeli obezglavljeni

Statue anđela koje se nalaze pored tabernakla su obezglavljene i uništene, saopštila je biskupija.

Sef u sakristiji, gde se sveštenici pripremaju za misu, takođe je otvoren, ali unutra ništa nije bilo. Sveta Evharistija, hleb osvećen kao telo Hristovo, uzet je iz skinije i bačen na oltar.

Frank Tumino, pastor Svetog Avgustina, rekao je u saopštenju biskupije da je incident poražavajući.

„Znati da je da provalnik ušao u najsvetiji prostor naše prelepe crkve i uložio velike napore da preseče bezbednosni sistem je gnusan čin nepoštovanja“, rekao je Tumino, preneo je javni servis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvakradjanjujork
Komentari (0)
Dodaj komentar