Konačno: Asanž postao državljanin Ekvadora, traži se rešenje

Ekvador je dao državljanstvo osnivaču „Vikiliksa“ Džulijanu Asanžu, koji već pet godina boravi u azilu u ambasadi te zemlje u Londonu.

Asanž je, na svoj zahtev, postao naturalizovani državljanin Ekvadora 12. decembra, izjavila je ministarka spoljnih poslova te države Marija Fernanda Espinoza i istakla da želi da se sa Britanijom postigne „dostojanstveno“ i „pravično“ rešenje za njegovu situaciju.

Ekvador je Asanžu dao politički azil nakon što je on pobegao u ambasadu 2012. godine, kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog istrage o tvrdnjama da je silovao jednu ženu.

Asanž je odbacio te tvrdnje i izrazio strahovanje da bi ga Švedska mogla izručiti Amerikancima, gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata SAD.

Švedska je, u međuvremenu, odustala od zahteva za ekstradiciju, ali bi on u Britaniji i dalje mogao da bude uhapšen, pošto je puštanje na slobodu uz kauciju iskoristio da zatraži azil.

Britanski Forin ofis objavio je ranije da je odbio zahtev Ekvadora da se Asanžu, koji je rođen kao državljanin Australije, odobri diplomatski status.

Ministarka Spinoza je, takođe, izjavila da strahuje za Asanžov život, zbog pretnji koje dolaze „od trećih država“.

Ona je, na konferenciji za štampu, rekla da Asanž neće napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu sve dok mu ne budu pružene bezednosne garantije.

„Ekvador trenutno istražuje druge mogućnosti u dijalogu sa Britanijom, kao što su dobre usluge uglednih autoriteta, drugih država ili međunarodniih organizacija koje bi mogle da olakšaju postizanje pravičnog, konačnog i dostojanstvenog rešenja za sve strane“, rekla je Espinoza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Asanžekvador
Komentari (0)
Dodaj komentar