Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu, Zelenski dao ponudu Moskvi

Rusko ministarstvo obrane objavilo je uspešno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat na kosmodromu Plesetsk.

“Zadaci lansiranja su u potpunosti obavljeni. Dizajnerske karakteristike potvrđene su u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u određeno područje na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka”, napominje agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin lansiranje je ocenio uspešnim.

„Nova raketa ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposobna je da nadvlada sve moderne sisteme protivraketne obrane. Nema sličnih u svetu i neće ih biti još dugo“, rekao je Putin.

Iz ruskog Ministarstva obrane objasnili su da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja i da je ono omogućilo da se potvrdi ispravnost dizajna i tehničkih karakteristika rakete.

Kako se očekuje, nakon testiranja, Sarmat će ući u službu raketnih snaga strateškog karaktera, prenosi RIA.

Sarmat je strateški raketni sistem na tečno gorivo, a težina jedne takve rakete prelazi 200 tona.

Ponuda Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je izjavu nakon posete predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Zelenski je potvrdio da je spreman da oslobodi ruske ratne zarobljenike u zamenu za bezbedan prolazak civila i ukrajinskih vojnika iz Marijupolja.

Veruje se da je oko 100.000 ljudi ostalo u opkoljenom južnom gradu.

Dodao je da se situacija u gradu pogoršava kako se rat nastavlja i smatra da su stotine ranjenih bez pristupa medicinskoj pomoći, a ponovio je tvrdnju da se u kompleksu Azovstala uz preostale ukrajinske odbrambene snage grada nalazi i oko 1000 civila.

Ukrajinski predsednik je poručio da Kijev nije video niti čuo za navodni dokument za koji Kremlj kaže da je poslao Ukrajini u vezi s mirovnim pregovorima.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva čeka odgovor nakon što je predala dokument ukrajinskoj strani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijaukrajinavolodimir zelenski
Komentari (0)
Dodaj komentar