Tajfun Hagibis pogodio Japan, najjači u poslednjih 60 godina (video)

Tajfun Hagibis, čiji naleti vetra dostižu i 180 kilometara na sat, stigao je do Japana, donoseći obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio, a najmanje četiri osobe su poginule, a 90 je povređeno. Saobraćaj je poremećen, a ulice su puste.

Tri osobe poginule su u prefekturama oko Tokija, dok je jedan 60-godišnji muškarac pronađen mrtav u poplavljenom stanu u Kavasakiju, javio je NHK.

Kako prenosi Rojters, 17 osoba se vode kao nestali.

Prema navodima agencije Kjodo, više od 90 ljudi je povređeno.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, prenosi agencija Kjodo.

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna Hagibis mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Kako se navodi, više od šest miliona stanovnika najvećeg japanskog ostrva Honšu savetovano je da se evakuišu, a u Tokiju i okolini je prekinut železnički saobraćaj i zatvoreni su aerodromi.

Japanske vlasti upozorile su da je zbog tajfuna porastao nivo vode u brojnim rekama, neke su i izašle iz svojih korita, a pojedine brane propuštaju vodu.

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji, i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Elektrodistribucija u Tokiju saopštila je da je oko 770.000 domaćinstava ostalo bez struje, a brojne prodavnice u Tokiju i okolini zatvorene su.

Proizvodnju su obustavile i velike japanske kompanije Tojota i Honda.

Tajfun Ida koji je pogodio Japan 1958. godine za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japantajfun
Komentari (0)
Dodaj komentar