Devojke iz snova

Žanr: mjuzikl, drama
Trajanje: 131 min.
Premisa: Slava dođe i prođe, zvezde nastaju i gase se, samo su snovi neprolazni!
Nagrade: Oskar za najbolju žensku sporednu ulogu – Dženifer Hadson

Glavne uloge:

Džejmi Foks (Jamie Foxx), Bijonse Nouls (Beyonce Knowles), Edi Marfi (Eddie Murphy), Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), Deni Glover (Danny Glover), Anika Noni Rouz (Anika Noni Rose)

Scenario: Tom Ejen (Tom Eyen), Bil Kondon (Bill Condon)
Režija: Bil Kondon (Bill Condon)

SINOPSIS
Ženski muzički trio „Dreamettes“ je grupa koja obećava. Krajem sedamdesetih godina, na takmičenju talenata, ambiciozni menadžer Kertis otkriva tri devojke: Dinu, Efi i Lorel, i nudi im životnu priliku – da postanu prateći vokali vodećem pevaču Džejmsu – Tander Erlu. Devojke postaju sve uspešnije i Kertis uzima stvari u svoje ruke – daje im novu šansu, ali kao triju „Dream“. One će, međutim, ubrzo okusiti gorku cenu slave i bogatstva.
O FILMU
„Ja nisam san koji si već snio, ja sam san koji će ti pružiti mnogo više.“
„Devojke iz snova“ je bio neobičan pozorišni komad kada se pojavio na brodvejskoj pozornici početkom osamdesetih u režiji Majkla Beneta. Vizuelno, predstava je bila potpuno drugačija od bilo čega do tada. To je bila snažna ljudska drama, a dirljive pesme su redefinisale mjuzikl modernog doba.
„Postoji nešto iskonsko u mjuziklu“, kaže scenarista i režiser Bil Kondon, koji je ostao opčinjen od trenutka kada je seo u zadnji red s prijateljima još na premijeri. „Uvuče ti se pod kožu na način na koji to ne može klasična drama. U ‘Devojkama iz snova’ emocije prosto naviru i to predstavlja nezaboravno iskustvo.“
Tom Ejen i Henri Kriger pripovedaju o stvarnim emocijama – o ljubavi, ambiciji, patnji, strasti. „Svi znamo kako je to kada očajnički želimo nešto što ne možemo da imamo. Svi znamo kako je biti ostavljen. Ili kada žrtvujemo sve što imamo zbog nečega što samo mislimo da želimo, da bi, kada shvatimo šta smo izgubili, bilo već kasno. Ovde, kod ovih likova, ogoljene su sve te nade i patnje. Sve to je ostalo u meni svih ovih godina i baš to sam želeo da oživim u ovom filmu.“
„Teme koje nosi ova priča su još aktuelnije sada nego pre 25 godina“, kaže producent Lorens Mark. „Šta se dobija, a šta gubi sa slavom? Koje su posledice ako ne praviš kompromise? Šta ako ih praviš? Da li je talenat nešto što treba da upakujete i prodate? I konačno, u pohodu u kom želite da ostanete verni snovima, kako da ostanete verni i sebi?“
Radnja se dešava u Motor Sitiju, gde afroamerička muzika preti da se probije u mejnstrim američke muzičke scene. Kondon dodaje: „Radnja se dešava šezdesetih i sedamdesetih godina, u vreme velikih političkih i socijalnih promena. Likovi u filmu ‘Devojke iz snova’ oslikavaju ta dešavanja.“
Nije samo muzika bila u tranziciji već cela zemlja. „Film opisuje jedinstven period u istoriji, početak urbanizacije muzike“, kaže glumac Deni Glover. „Uspon pokreta za civilna prava doveo je do okončanja segregacije. Akcenat je bio na okretanju urbanim centrima u zemlji.“
Grupe devojaka nicale su iz gospel horova u celoj zemlji. Večeri za talente održavane u klubovima bile su zlatni rudnik. „Njih tri su gladne, uzbuđene, uznemirene i naivne devojke“, kaže Bijonse Nouls. Platinasta muzička zvezda igra Dinu Džouns, lik za koji su joj rekli da je stvorena još dok je imala 16 godina. „Njima je jako uzbudljivo što su tu jer to jako žele. Žele da budu deo muzičke industrije. Budućnost je pred njima i misle da mogu to da urade. Kada ih Kertis vidi, on vidi i sav taj potencijal.“
Glavnu pevačicu grupe, Efi Vajt, igra nova nada – Dženifer Hadson. Nije prefinjena kao Dina i Lorel. Efi je mlada pevačica koja, i pored velikog talenta, nije dorasla onome što čeka zvezde u usponu tokom šezdesetih. „Efi se pojavljuje u ogrtaču od lažne leopardove kože s glavom dignutom visoko“, kaže Hadsonova. „Ona zna da ima glas velike pevačice. Ali, ona je i veoma naivna. Šepuri se okružena svojim devojkama, prijateljima i pomoćnim vokalima. Nije spremna za ono što će im se dogoditi. Nijedna od njih zapravo nije.“
Da bi fizički dočarala Dininu transformaciju, Noulsova je morala da ograniči svoj glas i da izgleda kao prateći vokal sve dok nije došao trenutak da stane pod svetla. „Dinin nastup je potpuno drugačiji od mog. Stalno sam morala da se podsećam: ‘Ne pevaj punim glasom, pevaj kao Dina.’ Ona je nežna, ženstvena i seksi na pritajen i misteriozan način“, primećuje Bijonse.
Iako je Kondon mogao da bira pesme među postojećim, tražio je neke potpuno nove. Obratio se Henriju Krigeru, koji je pisao muziku za mjuzikle na Brodveju (što mu je donelo nominaciju za nagradu Toni i Gremi nagradu za najbolji Brodvej album).
O REŽISERU
Bil Kondon (reditelj)
Američki reditelj rođen je 1955. godine u Njujorku. Filmografija: Dreamgirls (2006), Kinsey (2004), Gods and Monsters (1998), Candyman: Farewell to the Flesh (1995), Sister, Sister (1987).
O GLUMCIMA
Džejmi Foks (Kertis Tejlor)
Gradi raznovrsnu karijeru mnogim ulogama na filmu i televiziji. Počeo je kao komičar početkom devedesetih u seriji „In Living Colours“ s Dejmonom Vajansom i Džimom Kerijem, a 1996. lansirao je sopstvenu seriju – „Šou Džejmija Foksa“. Na velikom ekranu, Foks je osvojio i publiku i kritiku ulogom u drami o američkom fudbalu „Bilo koje nedelje“ („Any Given Sunday“) Olivera Stouna 1999. s Alom Paćinom i Kameron Dijaz.
Zatim je igrao s Vilom Smitom u biografskom filmu o Muhamedu Aliju – „Ali“, 2001. godine. Tada je i prvi put sarađivao s rediteljem Majklom Manom. Sledeći put je zaigrao u njegovom hitu „Kolateral“ („Collateral“) pored Toma Kruza. Usledila je uloga legendarnog nedavno preminulog muzičara Reja Čarlsa u ostvarenju „Rej“ Tejlora Hekforda, koja mu je donela nagradu Oskar. Nedavno je igrao u filmovima „Stealth“, „Marinac“ i „Poroci Majamija“, a slede „The Kingdom“ i Menov „Damage Control“.
Bijonse Nouls (Dina)
Ona je popularna pevačica i glumica. Dugo godina je bila najistaknutiji član grupe „Destiny’s Child“. Filmografija: „Pink Panter“ „Austin Powers in Goldmember“ (2002), „The Fighting Temptations“ (2003).
Edi Marfi (Džejms – Tander Erl)
Sin je bruklinškog policajca koji je poginuo kad je Edi imao osam godina. Odrastao je s majkom i očuhom. Imao je 19 godina kada ga je televizija NBC angažovala za zabavnu emisiju „Saturday Night Live“. Jedinstvena mladalačka arogancija, skriveni bes, dobro raspoloženje i ulična svestranost pretvorili su komedijaša u glavnu atrakciju emisije – ubrzo je cela zemlja bila opčinjena njegovim imitacijama.
Baš kada se činilo da ne može biti popularniji nego što već jeste, Marfiju je 1982. godine ponuđena uloga u komičnom trileru „48 sati“. Tada postaje zvezda koja zarađuje osam miliona dolara po filmu. Usledili su filmovi „Kolo sreće“ (1983), „Dolazak u Ameriku“, „Policajac sa Beverli Hilsa“ (1984) i „Zlatno dete“ (1986).
Kao reditelj, oprobao se u filmu „Noći Harlema“ (1989), za koji je pisao i scenario i glumio zajedno s Ričardom Prajorom i Red Foks. Usledile su uloge u filmovima „Otkačeni profesor“, „Dr Dulitl“, „Doktor Dulitl 2“, „Tatino obdanište“, „Ja špijun“, „Norbit“, a zapažen je i njegov glas u animiranom filmu „Mulan“. Edi Marfi je zaslužan za neprestano blebetanje magarca, jednog od glavnih junaka serijala „Šrek“. U komercijalnom pogledu, on je najuspešniji afroamerički glumac u istoriji filmske industrije i jedan od pet najunosnijih glumaca uopšte.
Oficijelni sajt:
Dreamgirls (2006)
Premijera: 28. mart 2007. godine u dvorani Doma sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bijonsedreamigirlsfilmmarfimjuzikl
Komentari (0)
Dodaj komentar