Dva dana u Parizu

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 96 min.
Zemlja porekla: Francuska, Nemačka
Premisa: Znao je da je Francuska zemlja ljubavnika, samo nije znao da su svi njeni!

Glavne uloge:

Žili Delpi (Julie Delpy), Adam Goldberg (Adam Goldberg), Daniel Brьhl, Mari Pile (Marie Pillet), Albert Delpi (Albert Delpy)

Scenario: Žili Delpi (Julie Delpy)
Režija: Žili Delpi (Julie Delpy)

SINOPSIS
Želeli su da put u Evropu povrati njihovu ljubav, a onda su u Parizu sreli njene roditelje i njene bivše ljubavi…
Francusko-američki par koji čine francuskinja Marion (Žili Delpi) i Amerikanac Džek (Adam Goldberg) pokušava da obnovi svoju vezu romantičnim putovanjem u Evropu. Njihov put u Veneciju nije bio uspešan – oboje su se vratili sa stomačnim problemima. Uložili su svoje nade u Pariz, ali susret sa njenim napornim roditeljima (glume ih Delpini pravi roditelji Mari Pile i Albert Delpi) koji ne znaju dobro engleski, njenim bivšim momcima koji flertuju bez prestanka i Džekovom opsesijom fotografisanja nadgrobnih spomenika svake poznate ličnosti, kao i konstantnim žaljenjem da francuski kondomi nisu dovoljno veliki – samo je dolilo ulje na vatru.
O FILMU
O filmu su pisali mnogi kritičari među kojima je i Rodžer Ebert: "Žili Delpi je izbegla sva iskušenja da predstavi Pariz kao grad ljubavnika i kreirala dva origiralna prepredena lika, toliko opsednuta svojim razlikama da Pariz za njih predstavlja razdvajanje. Ne verujem da sam čuo išta harmonično u celom filmu. Delpi je u stvari napravila vrlo mudar i oštar film. Džek i Marion otkrivaju stvari o samima sebi koje su mislili da neće nikada nikome reći, tako da se mi pitamo zašto su uopšte izašli drugi put. Mnogo je sličnosti između Delpi ovde i Dajan Kiton u filmu "Eni hol", ali kada bi Delpin lik pronašao pauka velikog kao Bjuik u kupatilu, ona bi ga skuvala i servirala za ručak."
Film "Dva dana u Parizu" četvrto je autorsko ostvarenje Žili Delpi i osvoio je bioskope širom sveta. Priča o dva dana veze američkog para, Francuskinje Marion (Žili Delpi) i Amerikanca Džeka (Adam Goldberg) koji pokušavaju da obnove svoju vezu romantičnim putovanjem u Evropu, a sve polazi naopako – ocenjena je kao simpatičan, mudar i nekonvecionalan film.
O REŽISERU
Žili Delpi (rediteljka, uloga Merion)
Ona je rediteljka, scenarista i glavna glumica, a ovim filmom je još jednom dokazala svoju svestranost i kvalitet. Prvi put je glumila u Godarovom "Detektivu" sa 14 godina, a od tada je zvezda mnogih američkih i evropskih filmova, među kojima su i "Tri musketara", "Pre sumraka", "Slomljeno cveće" i "Tri boje: belo". Osim u glumi, scenariju i režiji, uspešno se oprobala i u montaži, komponovanju i fotografiji. Tri puta je nominovana za Oskara, a osvojila je i mnogobrojne nagrade.
Oficijelni sajt:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

parizpremijera
Komentari (0)
Dodaj komentar