Nije sve crno-belo: FEST 2014 (utorak, 4. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Na dodeli Oskara u nedelju očekivano je trijumfovao film „12 godina ropstva“, koji je odneo glavnu nagradu večeri – Oskar za najbolji film, ali i za najbolju sporednu glumicu, Lupitu Njongo. Publika FEST-a već je imala priliku da pogleda ovaj film, dok ćemo neke od nagrađenih tek moći da vidimo u narednim danima festivala.

Film „Velika lepota“ reditelja Paola Sorentina proglašen je za najbolji strani film godine. Ovaj film je na programu u četvrtak, 6. marta, u 19 časova u Centru „Sava“.

Film „Ona“ doneo je nagradu za najbolji originalni scenario Spajku Džonziju. Ova futuristička drama bavi se ljubavnom vezom čoveka i njegovog operativnog sistema, a takođe je bila nominovana u kategoriji za najbolji film godine. Za scenario Džounzi je osvojio i Zlatni globus i priznanje kolega – nagradu Američkog udruženja scenarista. Ovaj film je na programu je u subotu, 8. marta, u 22.30 časova u Domu omladine.

U nagradama za glumu nije bilo velikih iznenađenja, i trio koji je pokupio skoro sve relevantne nagrade do sada, od Globusa do BAFTA, ponovio je svoj uspeh na Oskarima. Kejt Blanšet nagrađena je za ulogu u filmu „Nesrećna Džasmin“ Vudija Alena. Ona je maestralno dočarala očajnu ženu na ivici nervnog sloma koja se bori da očuva svoj razum u tragediji koja ju je zadesila. Ovo je retka prilika da Vudi Alen zaluta sa svog dobro uigranog pravca i prihvati se ozbiljnije teme, ali s ništa manjim uspehom. Film je ponovo na programu u subotu, 8. marta, u 11 časova u Centru „Sava“.

„Poslovni klub Dalas“ odneo je obe nagrade za mušku ulogu, Metju Mekonahi za glavnu i Džared Leto za sporednu. Mekonahi je do pre nekoliko godina važio za holivudskog lepotana osuđenog na romantične komedije, ali je sve iznenadio u poslednjih nekoliko uloga dokazavši da se u njemu krije sjajan glumac. Leto je napravio pauzu u glumi od šest godina kako bi se posvetio muzici, a njegov bombastični povratak doneo mu je veliki uspeh. On igra HIV pozitivnu transrodnu osobu i u svom govoru nagradu je posvetio, između ostalog, i žrtvama te bolesti. Film je na programu u četvrtak, 6. marta, u 22 časa i u petak, 7. marta, u 11 časova u Centru „Sava“.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nebraska“ („Nebraska“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: utorak, 4. mart, 11.00 časova
Žanr: avantura, drama
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge: Brus Dern (Bruce Dern), Vil Forte (Will Forte), Džun Skvib (June Squibb), Bob Odenkirk (Bob Odenkirk), Stejsi Kič (Stacy Keach)
Scenario: Bob Nelson (Bob Nelson)
Režija: Aleksandar Pejn (Alexander Payne)

 

SINOPSIS

Siroti starac Vudi Grant živi u Montani i iznenada kreće na put u Nebrasku kako bi pokupio nagradu od opklade za koju misli da mu pripada. Frustrirana njegovom narastajućom demencijom, porodica razmišlja o tome da ga pošalje u starački dom, sve dok mu jedan od sinova ne ponudi vožnju uprkos besmislenosti poduhvata. Na putu se otac povredi i njih dvojica moraju da provedu nekoliko dana u Vudijevoj rodnoj Nebraski, u kojoj se starac priseća prošlosti.

Programska celina: Fokus Rusija – Centar „Sava“
Naziv filma: „Staljingrad“ („Stalingrad“)
Zemlja porekla: Rusija, 2013
Termin prikazivanja: utorak, 4. mart, 13.30 časova
Žanr: akcioni, ratni
Trajanje: 135 min.

Glavne uloge: Petar Fedorov (Petr Fedorov), Tomas Krečman (Thomas Kretchmann), Sergej Bondarčuk (Sergey Bondarchuk), Marija Smolnikova (Maria Smolnikova), Janina Studilina (Yanina Studilina), Andrej Smoljakov (Andrey Smolyakov), Dmitrij Lisenkov (Dmitry Lysenkov), Aleksej Barabaš (Alexey Barabash), Oleg Volk (Oleg Volk), Hajner Lauterbah (Heiner Lauterbach)
Scenario: Ilja Tilkin (Ilya Tilkin), Sergej Snežkin (Sergei Snezhkin)
Režija: Fjodor Bondarčuk (Fedor Bondarchuk)

 

SINOPSIS

Zaplet se zasniva na dramatičnoj ljubavnoj priči koja se razvija u toku velike Staljingradske bitke. Godina je 1942. i nemačke trupe okupirale su obale reke Volge. Zbog neuspešnog pokušaja protivofanzive, sovjetske snage morale su da se povuku. Ipak, deo vojske je uspeo da se prebaci na nemačku stranu. Sklonište nalaze u obalskoj kućice gde sreću nepoznatu devojku. Nemci su okupirali njen dom i ona nije imala vremena da se povuče sa prvih linija borbe. Sovjetske trupe predvođene Gromovim pripremaju pohod na Volgu. Sukob počinje kod zgrade u kojoj su sakriveni civili, a koju Nemci pokušavaju da osvoje. Peter Kan, komandujući oficir nemačkih trupa, zaljubljuje se u Mašu, devojku koja je među sakrivenima u zgradi.

Programska celina: Panorama svetskog filma – Centar „Sava“
Naziv filma: „Kakav otac, takav sin“ („Like Father, Like Son“ / „Soshite Chichi Ni Naru“)
Zemlja porekla: Japan, 2013
Termin prikazivanja: utorak, 4. mart, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge: Masaharu Fukujama (Masaharu Fukuyama), Mačiko Ono (Machiko Ono), Joko Maki (Yoko Maki), Lili Frenki (Lily Franky)
Scenario: Hirokazu Kore-Eda (Hirokazu Kore-Eda)
Režija: Hirokazu Kore-Eda (Hirokazu Kore-Eda)

 

SINOPSIS

Riota je sve u životu stvorio svojim radom i veruje da ništa ne može uništiti njegov savršen život. Jednog dana, međutim, njegova supruga Midori i on primaju neočekivan telefonski poziv. Njihov šestogodišnji sin Keita nije njihov biloški sin, jer je došlo do zamene beba u bolnici. Riota mora da donese sudbonosnu odluku, da napravi izbor između svog pravog deteta i onog koje je podizao do tada. Videvši Midorinu posvećenost Keiti, čak i pošto je saznala istinu, i razgovarajući s porodicom koja je odgajala njihovoh sina u poslednjih šest godina, Riota počinje da preispituje sopstvenu posvećenost porodici.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Batler“ („The Butler“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: utorak, 4. mart, 19 časova
Žanr: drama, biografski
Trajanje: 132 min.

Glavne uloge: Forest Vitaker (Forest Whitaker), Opra Vinfri (Oprah Winfrey), Džon Kjusak (John Cusack), Džejn Fonda (Jane Fonda), Kuba Guding Junior (Cuba Gooding Jr.), Terens Hauard (Terrence Howard), Leni Kravic (Lenny Kravitz), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave)
Scenario: Deni Strong (Danny Strong)
Režija: Li Danijels (Lee Daniels)

 

SINOPSIS

„Batler“ je priča o čoveku koji je služio u Beloj kući kao batler sedmoricu američkih predsednika u toku tri decenije. Film prikazuje dramatične promene koje su potresle američko društvo tokom ovog perioda, od pokreta za građanska prava do rata u Vijetnamu. Ovo je priča i o tome kako su pomenuti događaji uticali na život batlera i njegove porodice.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Venera u krznu“ („Venus in Fur“ / „La Venus a la Fourrure“)
Zemlja porekla: Poljska, 2013
Termin prikazivanja: utorak, 4. mart, 22 časa
Žanr: drama
Trajanje: 96 min.

Glavne uloge: Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner)
Scenario: Roman Polanski (Roman Polanski), David Iv (David Ives)
Režija: Roman Polanski (Roman Polanski)

 

SINOPSIS

Posle niza bezuspešnih audicija za novu predstavu koju planira da režira, Tomas ostaje u pariskom teatru, žaleći se na loš kvalitet prijavljenih kandidatkinja. Nijedna nije dovoljno dobra za naslovnu ulogu. Baš kada krene kući, pojavljuje se Vanda, neobuzdana i bestidna u svojoj energiji. Vanda je otelotvorenje svega što Tomas prezire. Ona je drska, bezobrazna i ne preza ni od čega da bi došla do uloge. Kada ubedi reditelja da je sasluša, on je fasciniran njenom transformacijom. Ne samo da je našla pravo uporište za ulogu, ona razume junakinju i zna tekst napamet. Audicija se produžava i postaje sve intenzivnija, a Tomasova pažnja pretvara se u opsesiju.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST na bis 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfestivalfilmkinematografija
Komentari (0)
Dodaj komentar