Ovo je najgori domaći film svih vremena, prema IMDb: Ima ocenu 2 (video)

Tek se povremeno (na svakih 5-6) godina pojavi u Srbiji neki film koji oduševi i publiku i kritiku, te je generalno domaća kinematografija sastavljena od arthouse naslova koje nikog ne zanimaju, pa sve do komercijalnih ostvarenja, koje podjednako nikog ne zanimaju.

Verodostojnost ocena na najpoznatijem filmskom i televizijskom sajtu na svetu IMBb mora se svakako uzeti sa rezervom, ali kada je lista najgorih ostvarenja srpske kinematografije u protekle tri decenije u pitanju, tačnije od ovoga ne može.

Na vrhu ove liste, sa skandalozno lošom ocenom, okruglo dva, nalazi se seksi komedija, koja nit’ je seksi nit’ je komedija, „Dorćol Menhetn“. U ovom filmu, u kom su se blamirali pokojni reper Gru, Katarina Žutić, Gordan Kičić i Anja Popović, pratili smo dva para, u naslovnom Dorćolu i Njujorku za vreme bombardovanja, koji su te dane uglavnom provodili u krevetu.

Malo ljudi je gledalo ovaj film, ali gotovo svako ko ga je gledao, nije ga voleo, a ocena na Imdbu je poput nekog starog profesora matematike, stroga, ali pravična. Gruova pesma koja je ostala iza filma je možda i jedina pristojna stvar koje se vredi sećati, piše City Magazin.

Na drugom mestu se nalazi film Dragoslava Lazića „Sve je za ljude“ sa ocenom 2,5. Negde posle saradnje sa Radošom Bajićem kao Sekulom, a pre nego će isti zajahati Rts i na stotine epizoda „Sela Gori a baba se češlja“, Lazić je krenuo sa svojim „duhovitim“ pričama i pripovedanjima o srpskom selu i seljaku. U centru svega je bio naš povratnik iz Australije (Srđan Ivanović) koji se vratio u zavičaj da nađe mladu.

Film je očigledno bio voljen od nekoga (ne znamo od koga) s obzirom da je dobio nastavak u vidu filma „Seljaci“ koji se našao na četvrtom mestu sa ocenom 2,9, ali i serije koja se prikazivala na Pinku.

Pričajući o četvrtom mestu, preskočili smo treće, na kom se našla „Krojačeva tajna“ sa 2,8. Prvi film Miloša Avramovića, koji će se mnogo godina kasnije proslaviti sa režijom filmova i serije „Južni vetar“, uopšte nije pokazivao da će se ovaj reditelj snaći u akcionom žanru, već nam je prezentovao jedan krajnje (neuspešan) arthouse horor na tragu Dejvida Linča. Filmu nije pomogla ni zvezdana glumačka podela, na čelu sa Goranom Šušljikom, Lazarom Ristovskim i Draganom Mićanovićem. Ovo je i zvanično poslednji film u kom se pojavio jedan od najvećih glumaca ovih prostora svih vremena Ljuba Tadić.

Na petom i šestom mestu se nalaze dva filma novijih datuma, o kojima se malo zna jer su mahom prodefilovali kroz domaće arty festivale, i ograničeni bioskopski život. Na petom mestu je „Sistem“ iz 2018. godine, sa ocenom 2,8 dok je na šestom mestu prošlogodišnji „Komunistički raj“, sa ocenom 3,3.

Kultni kemp „hit“ sa Draganom Mirković u glavnoj ulozi, „Slatko od snova“ se nalazi na sedmom mestu sa ocenom 3,4. Režirao ga je Vladimir Živković, a scenario su potpisali Srđan Dragojević i Aleksandar Barišić. U periodu kad se sve raspadalo, pa je svako radio ono što je mogao i morao, uz pevačicu su se na listi glumaca našli i Nebojša Bakočević, Branka Katić, Manda i Bata Živojinović ali i Rambo Amdeus. Ipak, ovaj film ulazi u onaj žanr komedije – toliko loše da je dobro.

Osmo mesto je komedija o branjenju srpskih generala sa haške poternice, „Uslovna sloboda“. U ovom krajnje neprijatnom filmu glavne ulogu je poneo Milan Gutović, ali čak ni on nije uspeo da nas natera da se barem jednom ili dva put nasmejemo.

Stari, ali ne i dobri običaj je da domaće serije postanu lošom montažom i domaći filmovi, s tim što neki scenariji i serije su u istoriji naše televizije bile toliko dobre, da im ništa nije mogla ni na silu kasapljenje i seča trake. „Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi“ nije jedan od tih projekata. Nastao kao montaža nastavka serije o avanturama Crnog Gruje, ovaj film je dobio ocenu 3,7 i našao se na devetom mestu.

Deseto mesto odlazi na srpsku koprodukciju, akcioni film o zombijima iz Pančeva iz 2009. godine, „Zone of Dead“ Milana Konjevića i Milana Todorovića. Film je dobio zbirnu ocenu 3,8 i nije mu pomoglo ni to što je među glumcima bio i Ken Fore, čovek koji se proslavio ulogom u hororima Džordža Romera.

Za samo 0,1 ili 0,2, top 10 su izbegli „Plavi voz“ Janka Baljka, „Ona Voli Zvezdu“ i „Artiljero“, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, i film u kom je Laza Ristovski probao da repuje – „Beli Lavovi“.

Evo je i konačna lista od 20 najgore ocenjenih domaćih filmova na IMDB-u. Ako ste rešili da ih slučajno pogledate, konzumirate ih na sopstvenu odgovornost.

1. Dorćol Menhetn – Ocena 2
2. Sve je za ljude – Ocena 2,5

3. Krojačeva tajna – Ocena 2,8

4. Seljaci – Ocena 2,9

5. Sistem – Ocena 2,9

6. Komunistički raj – Ocena 3,3

7. Slatko od snova – Ocena 3,4

8. Uslovna sloboda – Ocena 3,6

9. Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi – Ocena 3,7

10. Zone Of Dead – Ocena 3,8

11. Plavi Voz – Ocena 3,9

12. Ona voli Zvezdu – Ocena 3,9

13. Artiljero – Ocena 3,9

14. Pijavice – Ocena 3,9

15. Beli Lavovi – Ocena 4

16. Vučje Bobice – Ocena 4

17. Mamula – Ocena 4

18. Ranjena zemlja – Ocena 4,3

19. Zduhač znači avantura – Ocena 4,5

20. Zvezde ljubavi – Ocena 4,6

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domaci filmfilnajgori
Komentari (0)
Dodaj komentar