Princeza Sunca

Žanr: animirani
Trajanje: 74 min.

Scenario: Žil Adrijan (Gilles Adrien), Loran Birten (Laurent Burtin), Kristijan Žak (Christian Jacq) – roman
Režija: Filip Lekler (Philippe Leclerc)

SINOPSIS
Ništa nije moglo da pripremi mladu Akesu za vladavinu nad narodom Egipta. Uz pomoć mladog stranca po imenu Tut mlada princeza kreće u smelu potragu za svojom prognanom majkom Nefertiti. Ipak, ona nije svesna da polazi na dugo putovanje koje će je voditi kroz hodnike moći kako bi konačno nasledila svog oca, Akhenatona, na egipatskom tronu.
Dok ih proganjaju faraonovi neprijatelji, dvoje tinejdžera suočavaju se s hiljadu opasnosti, izbegnu smrt na strašnoj stazi kroz pustinju i preživljavaju zarobljeništvo kod zastrašujućeg Zananze. Na putovanju ispunjenom svakakvim iskušenjima i testovima Akesa i Tutankamon jure ka sudbini koja će ih zauvek ujediniti.
O FILMU
Romani Kristijana Žaka su otvoreni poziv u svet misterije, avantura i uzbudljivih otkrića o Egiptu. Iako je on danas najprodavaniji živi francuski pisac u svetu, po njegovim knjigama nikad nije snimljen film.
Rad Filipa Leklera, inspirisan najvećim francuskim animatorima, kao što su Pol Grimo i Rene Lalu, uvek je bio visokog kvaliteta; sve u njemu, bile to slike, konstrukcija filma ili boje, doprinosi neverovatnim putovanjima. Od svoje nagrađivane animirane serije („Životinje iz šume četiri godišnja doba“) do svog prvog filma („Deca kiše“) uvek je vrhunski koristio moć da očara i da dočara utisak akcije i komedije.
Priča o princezi Sunca će definitivno uzbuditi decu širom sveta. Dvoje budućih vladara Egipta putovaće kroz svoju veliku zemlju, čamcem duž Nila, preko pustinje, do napuštenih hramova u Dolini kraljeva i, najzad, do čarobnih piramida. Dok otkrivaju ove prizore koji ostavljaju bez daha, biće svedoci jedne od prekretnica u istoriji Egipta: povratka politeističke religije.
Ovaj animirani film, kreiran od strane nagrađivanog tima, kombinacija je akcije i komedije koja, koliko god je to moguće, poštuje istoriju. Kostimi i pozadine su naročito verni. Prateći Tuta i Akesu, dvoje mladih junaka, film predstavlja viđenje priče kroz oči dečaka i devojčica, dok će njihove roditelje zainteresovati istorijska pozadina filma. Na kraju tog putovanja mladi Tut će postati najpoznatiji od svih faraona – Tutankamon. I, što je u njegovim očima važnije, imaće Akesinu ljubav. „Princeza Sunca“ je univerzalna i izuzetna priča o odrastanju i nalaženju ljubavi.
JUNACI PRIČE
Akesa
Junakinja priče je četrnaestogodišnja princeza. Porodica ju je napustila i njen jedini prijatelj je mačka, s kojom razgovara kao da je ljudsko biće. Lepu, tvrdoglavu i bezbrižnu faraonovu mlađu ćerku ništa ne preporučuje za buduću vladarku Egipta. Kada pobegne s Tutom da pronađe majku, nema pojma da će je to epsko putovanje dovesti pravo do trona, na kome će naslediti svog oca, faraona Akhenatona.
Tutankamon
Razuzdani mladi princ prezire tradiciju koju nosi njegovo kraljevsko poreklo. Kada zatraži Akesinu ruku, ovaj drski i ponekad netaktični momak ne zna da će zbog nje prevazići svoje strahove, suprotstaviti se bezbrojnim opasnostima i postati njen verni hrabri pratilac na putovanju ispunjenom zasedama i zamkama. Na teškoj i strmoj putanji koja vodi od detinjstva do odrastanja ovaj mladi princ će se duboko zaljubiti u nju i kasnije vladati s njom pod imenom Tutankamon.
Akhenaton
Akesin otac je faraon Donjeg i Gornjeg Egipta, sledbenik boga Atona i ljubitelj mistike i mira. Odbija da koristi oružje u odbrani svog kraljevstva. Istorija će ga definisati kao „faraona jeretika“. Njegovi neprijatelji boje se njegovih čarobnih moći.
Nefertiti
Protiveći se političkim odlukama svog supruga, Akesina majka bira da živi u izgnanstvu. Iako su je nazivali najlepšom ženom svih vremena, oslepela je i vodi povučeni život na ostrvu Elefantina.
Gulmekiz
Vlasnik broda na Nilu čiji se put uvek ukršta s Akesinim. I uvek joj nekako pomogne, bez obzira na svoju rezervisanost. Uprkos teškoćama u njihovom međusobnom odnosu, oni se ipak na kraju dopadaju jedno drugome.
O PISCU
Kristijan Žak (autor romana)
Imao je 13 godina kada je pročitao knjigu koja će promeniti tok njegovog života – „Istorija drevne egipatske civilizacije“. To štivo ga je inspirisalo da započne svoj prvi roman. U narednih pet godina napisao je osam romana, započevši literarnu karijeru koja je proizvela preko 50 knjiga. Njegov prvi uspešan roman bio je „Šampolion Egipćanin“, objavljen 1987. „Princeza Sunca“ je zasnovana na njegovom istoimenom romanu, koji je prodat u više od 30 zemalja.
O REŽISERU
Filip Lekler (reditelj)
Vrlo rano se zainteresovao za animirane filmove. Odmah po završetku škole radio je kao animator s Polom Grimoom na dva projekta, od kojih vredi pomenuti film „Kralj i ptica“.
Oficijelni sajt

Premijera: 6. oktobra 2007. godine u Domu sindikata u 12 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

animiranicrtaniegipatfilmistorijatutankamon
Komentari (0)
Dodaj komentar