Program 35. FEST-a – subota, 3. mart 2007.

Kvalitetu ovogodišnjeg FEST-a umnogome su doprineli domaći filmski distributeri, koji su na vreme obezbedili prikazivanje nekih od najaktuelnijih filmova u ovom trenutku. Većina filmova koji će svoju premijeru imati na FEST-u počeće svoj bioskopski život posle festivala, s izuzetkom filmova „Hollywoodland“, „Uhvati vatru“ i „Provalnik“ Entonija Mingele, koji je na programu u subotu.
Pored Boba Rafelsona, glavnog gosta FEST-a, u Beograd su doputovali i Hans Uvebauer, glumac u višestruko nagrađivanom filmu „Život drugih“, Kristina Hofman, predstavnik Berlinskog filmskog festivala, režiser filma „Zimsko putovanje“ – Hans Štajnbihler, i glavni glumci – Jozef Birbihler i Sibel Kekili. Film „Zimsko putovanje“ prikazan je premijerno na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, nakon čega je obišao brojne festivale, a prikazan je nedavno i u Berlinu. Pored pomenutih glumaca, u filmu se pojavljuje i Hana Šigula, koja je pre tri godine bila gošća FEST-a.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.
Film: ZASTAVE NAŠIH OČEVA
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 12 časova
Originalni naziv: Flags of Our Fathers (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 132 minuta
Festivali i nagrade: tri satelit nagrade

Glavne uloge: Rajan Filip (Ryan Phillippe), Džesi Bredford (Jesse Bradford), Adam Bič (Adam Beach), Bari Peper (Barry Pepper), Pol Voker (Paul Walker), Robert Patrik (Robert Patrick)
Scenario: Vilijam Brojls (William Broyles Jr.), Pol Hedžis (Paul Haggis)
Režija: Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS

Najupečatljivija slika rata na Pacifiku – momenat kada su šestorica američkih vojnika postavili američku zastavu na planinu Suribači posle višednevne opake borbe za japanski garnizon Ivo Džima, napušteno ostrvo crnih peščanih plaža i sumpornih pećina – zabeležena je na filmu. Da bi se iskoristila osećanja koja je probudila ta fotografija, ovi vojnici heroji povučeni su s ratišta i upućeni na turneju po svojoj domovini, gde nastavljaju da služe državi, ali među svojim narodom, koji želi da bude blizu „pravih heroja“, a zauzvrat ispisuje čekove kako bi se popunio ratni budžet.
Film: FILM NOIR
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 14.30 časova
Originalni naziv: Film noir (2006)
Zemlja: Srbija, 2006
Trajanje: 97 minuta
Festivali i nagrade: /

Glavne uloge: Mark Keler (Mark Keller), Betina Devin (Betina Devin), Rodžer Džekson (Roger Jackson)
Režija: Risto Topaloski, D. Jud Jones (Relja Penezić)

SINOPSIS

Los Anđeles. Noć. Čovek otvara oči i dolazi svesti. U blizini je parkiran auto. Pored njega je telo mrtvog policajca. Pored policajca je oružje. Sve ukazuje na to da je čovek ubica. A ničega ne može da se seti – kako je dospeo tamo, šta se dogodilo, ko je on. Sirene zavijaju kroz noć – vreme je da se beži. Ulazi u automobil mrtvog policajca i odlazi. Zvoni telefon. Poziv je za Sema Rubena, privatnog detektiva. Glas iz slušalice govori da je posao obavljen i da će novac uskoro biti na računu. Da li je naš junak Ruben?
Film: PROVALNIK
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 17 časova
Originalni naziv: Breaking and Entering (2006)
Zemlja: SAD, V. Britanija, 2006
Trajanje: 120 minuta
Festivali i nagrade: Toronto, London

Glavne uloge: Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Džad Lo (Jude Law), Robin Rajt Pen (Robin Wright Penn), Branka Katić, Vera Farmiga (Vera Farmiga)
Scenario: Entoni Mingela (Anthony Minghella)
Režija: Entoni Mingela (Anthony Minghella)

SINOPSIS

Vil i njegov prijatelj Sendi vode uspešnu firmu koja se bavi pejzažnom arhitekturom. Nedavno su se preselili na Kings Kros, centar jednog od najambicioznijih projekata urbane regeneracije u Evropi. Njihove kancelarije stalno privlače pažnju lokalne bande lopova i Vil, kome su provale dozlogrdile, juri jednog od mlađih članova bande, Mira, sve do stana koji deli s majkom Amirom, izbeglicom iz Bosne. Kod kuće, Vil živi sa svojom lepom devojkom Liv, koja najviše vremena provodi brinući o trinaestogodišnjoj ćerki Bei, koja ima psihološke probleme. Vil se sprijateljuje s Amirom da bi istražio provale, ali njihovo prijateljstvo doživljava neočekivani preokret. Amira ubrzo otkriva da je Miro opljačkao Vilovu kancelariju i postaje sumnjičava u vezi s iskrenošću njihovog odnosa. U strahu, ona ucenjuje Vila da bi zaštitila svog sina. Iako mu je život već u krizi, Vil se prepušta strastvenom putovanju u svet na divljoj strani grada i sopstvene duše.
Film: APOKALIPTO
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 19.30 časova
Originalni naziv: Apocalypto (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 139 minuta
Festivali i nagrade: Udruženje filmskih kritičara

Glavne uloge: Dalija Hernandez (Dalia Hernandez), Majra Serbulo (Mayra Serbulo), Herardo Tarasena (Gerardo Taracena), Karlos Emilio Baez (Carlos Emilio Baez)
Scenario: Farhad Safinija (Farhad Safinia), Mel Gibson (Mel Gibson)
Režija: Mel Gibson(Mel Gibson)

SINOPSIS

Majansko carstvo je na vrhuncu bogatstva i moći, ali vođe su ubeđene da samo izgradnjom dodatnih hramova i prinošenjem više ljudskih žrtava usevi, a time i ljudi, mogu da prestanu da pate. Jaguarova Šapa je miroljubivi lovac iz udaljenog šumskog plemena čiji će se život zauvek promeniti. Kada napadnu selo Jaguarove Šape i kada njega spreme za žrtvu majanskim božanstvima, hrabri mladi lovac biva primoran da krene u nepoznati svet straha i ugnjetavanja. Odlučan da pobegne i spase porodicu od strašnog kraja, Jaguarova Šapa je spreman da rizikuje sve u konačnom, očajničkom pokušaju da spase svoj način života, koji izumire.
Film: VRATI SE
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 22 časa
Originalni naziv: Volver (2006)
Zemlja: Španija, 2006
Trajanje: 121 minuta
Festivali i nagrade: Kan, evropske filmske nagrade

Glavne uloge: Penelope Kruz (Penelope Cruz), Karmen Maura (Carmen Maura), Lola Duenas (Lola Duenas), Antonio de la Tore (Antonio de la Torre)
Scenario: Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)
Režija: Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)

SINOPSIS

Tri generacije preživljavaju istočni vetar, vatru, ludilo, sujeverje, pa čak i smrt, zahvaljujući ljubaznosti, lažima i bezgraničnoj energiji. Tu je Rajmunda, udata za radnika bez posla, koja ima ćerku tinejdžerku, Sole – njena sestra, koja radi kao frizerka, i njihova majka, koja je nastradala s mužem u požaru. Njen lik se prvo javlja sestri, a onda Sole, mada je važne poslove ostavila da vode Rajmunda i Agustina, njena bivša susetka iz sela. Živi i mrtvi u miru egzistiraju zajedno. Ovo je film o kulturi mrtvih u Almodovarovoj rodnoj La Manči, o žiteljima koji situaciju prihvataju kao da je to nešto najnormalnije na svetu.

Termin Cena pojed. karte
12.00 150 dinara
14.30 150 dinara
17.00 200 dinara
19.30 250 dinara
22.00 250 dinara

Koristan link
Zvanična prezentacija FEST-a 2007.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar