Snouden (video)

Žanr: biografija, drama, triler
Trajanje: 134 min

Glavne uloge: Džozef Gordon Levit (Joseph Gordon Levitt), Šajlin Vudli (Shailene Woodley), Melisao Leo (Melissa Leo), Zakari Kvinto (Zachary Quinto), Tom Vilkinson (Tom Wilkinson), Rhys Ifans, Nikolas Kejdž (Nicholas Cage), Ben Schnetzer, Keith Stanfield
Scenario: Kjeran Ficdžerald (Kieran Fitzgerald), Oliver Stoun (Oliver Stone)
Režija: Oliver Stoun (Oliver Stone)

SINOPSIS

2013. Edvard Snouden (Džozef Gordon-Levit) mirno napušta svoj posao u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i odlazi u Hong Kong da se nađe s novinarima Glenom Grinvoldom (Zakari Kvinto) i Juanom Mekaskilom (Tom Vilkinson) kao i kamermankom Lorom Putrom (Melisa Leo) i obelodani sajber nadzorne programe američke vlade. Kao izvođač strogo poverljivih radova s vrhunskim umećem programiranja, Ed je otkrio da se skuplja brdo podataka o praćenju raznih vidova komunikacije, ne samo stranih vlada i terorističkih grupa već i običnih Amerikanaca.

Razočaran u svoj posao u obaveštajnoj službi, Snouden počinje brižljivo da sakuplja stotine hiljada tajnih dokumenata koji će razotkriti do detalja svaku zloupotrebu položaja. Ostavljajući za sobom dugogodišnju devojku Lindzi Mils (Šejlin Vudli), Ed nalazi hrabrosti da postupi u skladu sa svojim principima.

O FILMU

Od trostrukog dobitnika Oskara, Olivera Stouna, stiže uzbudljiv lični pogled na jednu od najkontroverznijih ličnosti 21. veka, čoveka koji je odgovoran za najdublji sigurnosni proboj u obaveštajnoj istoriji SAD-a, film „Snouden“.

„Snouden“ otvara vrata neispričane priče o Edvardu Snoudenu, istražujući sile koje su pretvorile ovog konzervativnog mladog patriotu koji je zdušno služio svojoj zemlji u najvećeg uzbunjivača i postavlja provokativna pitanja o tome čijih smo sloboda spremni da se odreknemo da bi nas naša vlada zaštitila.

Dok nije otkrio saznanja koja su potresla planetu, Edvard Snouden je bio po svim parametrima posvećen podršci američkoj vladi. Kad je odrastao, prijavio se u vojsku i priključio se elitnim Specijalnim snagama da bi se borio u Iraku. Posle katastrofalne nesreće na obuci, morao je da zaboravi na vojnu karijeru i da se okrene pravljenju karijere u CIA, a kasnije i u NSA.

Stoun se pitao šta bi mogao da doda ovoj priči što bi javnosti bilo novo. Već je snimnjen dokumentarac koji je dobio Oskara i koji prikazuje Snoudenov put, a napisano je i nekoliko knjiga o ovoj temi. „Odlučio sam da želim da istražim šta se dešavalo u Edovoj glavi“, rekao je on. „Šta ga je nateralo da obelodani ove činjenice? Da li je shvatao koja će biti cena toga?“

Stoun i Ficdžerald su nameravali da naprave najprecizniji film o unutrašnjem poslovanju Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i zato su se konsultovali s tehničkim ekspertima i savetnicima, kao i sa poznatim uzbunjivačima poput Vilijama Binija i Tomasa Drejka. „Bilo nam je važno da ne uprostimo previše Snoudenove reči“, kaže Ficdžerald. „Hteli smo da publika veruje u razgovore između Eda i njegovih kolega i nadređenih.“ Za Ficdžeralda, srž Snoudenove priče leži u njegovoj transformaciji od poslušnog sina koji prati vojnu tradiciju svoje porodice do čoveka koji je počinio, kako neki kažu, najveću izdaju u američkoj istoriji. Šta ga je primoralo da napusti svoju teško stečenu karijeru i da se suprotstavi instituciji koju se zakleo da će štititi? „To je poput grčke tragedije“, kaže Ficdžerald. „Svi znamo šta je uradio. Ali pitanje je kako i zašto?“

Stoun i Ficdžerald su zaključili da je ključ za razumevanje ovog misterioznog čoveka njegova veza s dugogodišnjom devojkom, Lindzi Mils. „Štampa je zanemarila koliko je ona njemu bila važna“, kaže Stoun. Ficdžerald se slaže i kaže: „Ona je osoba u koju je Snouden imao najviše poverenja. I bila je uz njega 10 godina dok se ova transformacija odigravala. Kroz njegovu interakciju s Lindzi mi vidimo kako se on menja.“ Kad su završili scenario, Stoun i Ficdžerald su otišli u Rusiju da ga pokažu Snoudenu i dobili su njegov blagoslov, posle par tehničkih ispravki. Kako Stoun kaže, priča se bazira na ličnom i političkom razvoju Edvarda Snoudena.

Edvard Snouden je lik koji ne liči na likove koje Oliver Stoun obično oživljava u svojim filmovima. „On nije alfa mužjak i to je za mene drugačije,“ kaže Stoun. „Zato sam učinio da devojka bude alfa lik.“ Džozef Gordon-Levit je oduvek bio Stounov prvi izbor za ulogu Snoudena. „Pročitao sam neke njegove blogove i zaključio da je politički vrlo osvešćen“, kaže reditelj. „On izražava stvarnu zainteresovanost i odveo sam ga u Moskvu da se upozna sa Snoudenom. Džo, Kiran i Ed su isto godište i brzo su se zbližili. Džo se mnogo divi Edu i to je uneo u svoju glumu.“ „Ovo je fascinantna priča, a Ed je vrlo zanimljiv lik. Deo ove priče je toliko ličan i govori o ljudskom biću koje mora da se pomiri sa sopstvenim uverenjima i da smogne snage da uradi nešto neočekivano“, kaže Gordon-Levit.

Gordon-Levit smatra da su mediji predstavili pogrešnu i nekompletnu sliku o Edvardu Snoudenu. „Vesti trenutno izgledaju kao šou biznis. One žele da zainteresuju publiku, imaju svoje sponzore koje moraju da ispoštuju i žele da postignu visoku gledanost. Takođe žele da budu prijateljski nastrojene prema ljudima koji vode Vašington, pa ne smeju da kažu ništa previše riskantno.

Ako pogledate kako su američki mediji ispratili priču o Edvardu Snoudenu, videćete da su jednostrani, bilo da gledate Foks, Si-En-En ili Em-Es-En-Bi-Si“, kaže Džozef Gordon-Levit. Ovaj film predstavlja kompletniju sliku o čoveku koji je u ratu sa sopstvenom savešću.

Za ulogu Lindzi Mils, Stoun se odlučio za glumicu Šejlin Vudli, zvezdu blokbaster franšize „Drugačija“ i romantične drame „Krive su zvezde“. Vudlijeva je oduševila reditelja kad mu je poslala pismo u kome je napisala koliko je ovaj film važan za nju i detaljno opisala svoje divljenje prema Snoudenu. Ona je unela ogromnu živost u ovu ulogu. Džo igra Eda kao vrednog čoveka i tako on deluje kad ga upoznamo. Ona je unela zabavu, a on je najdosadniji čovek u prostoriji.“

U prvobitnom scenariju, njena uloga je bila periferna, ali Stoun i Ficdžerald kasnije su shvatili koliko je ona bila važna za Snoudenov razvoj. „Mediji su je uvek predstavljali kao fuficu“, kaže Stoun. „Ona je mlada žena koja je želela da vidi svet. Bila je odličan fotograf i gradila je svoju karijeru. Dok se sve to dešavalo, ona je uvek bila na društvenim mrežama. Ed je naterao da shvati da je to što je toliko u javnosti čini podložnom napadima.“

Vudlijeva je bila prilično dobro upoznata sa Snoudenovom sagom. „Kad sam saznala da Oliver Stoun snima film o njemu, oduševila sam se“, kaže ona. „Postupci Edvarda Snoudena su me duboko pogodili. Provela sam sate čitajući o njima. Iz moje perspektive, Oliver Stoun je jedina osoba koja je mogla da predstavi ovo autentično. On je neustrašiv reditelj koji uvek želi da ispriča i drugu stranu priče.“

Oficijelni sajt: Snowden (2016)
Premijera: 29. septembar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nikolas kejdztom vilkinsonmelisao leooliver stounDžozef Gordon-Levitšajlin vudli
Komentari (0)
Dodaj komentar