Pčelica Maja

Žanr: animiran, sinronizovan
Trajanje: 79 min.
Zemlja porekla: Australija, Nemačka

Glavne uloge: Kodi Smit-McPhee, Noah Taylor, Jacki Weaver
Glavne uloge u sinhronizaciji: Mina Lazarević, Nikola Bulatović, Srđan Jovanović, Dušica Novaković, Nebojša Ilić – Cile, Marko Marković, Dubravko Jovanović, Ivan Tomić, Gorica Popović, Dragan Vujić Vujke
Scenario: Fin Edquist, Marcus Sauermann
Režija: Alexs Stadermann
Režija sinhronizacije: Nikola Bulatović

SINOPSIS

Rad, vrednoća i med – to su tri stvari oko kojih se vrte životi svih pčela, ali ne i život nestašne pčelice Maje. Jako radoznala i u potrazi za novim uzbudljivim avanturama, pa stalno ometa red koji vlada u košnici, što njenu učiteljicu, gospođu Kasandru (Ivana Knežević) stalno jako ljuti. Međutim, sva ta pometnja odjednom postaje još veća, kada biva ukraden tzv. kraljevski žele – životni eliksir kraljice košnice (Gorica Popović)! Kraljevska savetnica Bazlina (Dušica Novaković) optužuje stršljene, najveće protivnike pčela, za krađu i smatra Maju njihovom saučesnicom. Sa svojim najboljim prijateljem Pavom (Nikola Bulatović) hrabra pčelica Maja kreće na opasno putovanje, kako bi otkrila ko je zaista kriv za nestanak kraljevskog želea. Stari protivnici, pčele i stršljeni, shvatili su ovaj događaj vrlo ozbiljno i počinju da se naoružavaju za ozbiljan i veliki okršaj. Ove dve male nepobedive pčelice očekuje ne samo veliki broj vrlo uzbudljivih doživljaja već i mnoštvo novih prijateljstava i otkrivanje čitavog jednog novog sveta izvan košnice u kome vladaju sasvim drugačija pravila od onih na koja su navikli.

O FILMU

Vizuelna ideja stvaralaca filma bila je da uhvate i istaknu Majin šarm, humor, emocije, zabavu i ljubav prema životu. Prilagodili su vizuelnu poeziju iz serije, koristeći formu savremene bioskopske estetike, tako da lik Maje može da oduševljava i današnje generacije malih gledalaca. Da bi lik Maje deci mogao biti što verodostojniji, smešten je u vrlo realistično okruženje. Tako je nastao vrlo detaljan, skoro dokumentarni prikaz Majinog polja maka sa divljim cvećem, žbunjem jagoda, drvećem, grmljem, pečukama, deblima drveća prekrivenim mahovinom, paukovim mrežama, kamenčićima, potocima i paprati – upotreba makro-fotografije dala je ovom već bogatom i ponekad nadrealnom krajoliku dodatnu čarobnu i izrazito slikovitu dimenziju.

Bogatstvo detalja gotovo opipljivog sveta insekata u bukvalnom smislu te reči uvlači publiku usred zbivanja, dok Maja dodiruje kapljicu vode, sedi i ljuljuška se na travki ili istražuje pupoljak cveta. Stiče se utisak kao da se celokupna ta radnja odvija baš tu oko nas, u našim domovima. Pčelica Maja je skroz očarana lepotom prirode i dozvoljava i publici da učestvuje u njenom stalnom iščuđivanju novim stvarima i radosti.

Takav jedan let pčele je fascinantan prizor, a 3D-tehnologija omogućava publici da ga u potpunosti proživi, što Maju čini optimalnim likom za jedan stereoskopski 3D animirani film. Toliko o počecima odluke da se film „Pčelica Maja“ snimi u 3D-u. Sve je na poseban način prilagođeno Majinom svetu. Taj 3D izgled filma nikako ne deluje hladno i sterilno, pa makar samo zbog toga što je pozadina toplih boja prvo bila pažljivo koncipirana u 2D, a potom preneta u 3D.

Pored toga, stvaraoci filma imali su srećnu okolnost da je u slučaju Pčelice Maje stereoskopska tehnologija bila u potpunoj harmoniji sa sadržajem filma: leteći insekti, prolazi kroz gusti biljni svet, male kapljice vode i ogromne stvari pravljene ljudskom rukom – Majin svet nudi mnogo toga, što stereoskopijom stavljeno u sceni izgleda neverovatno. Naravno da mališani u publici ne tereba da budu preopterećeni velikim brojem kompleksnih specijalnih efekata. Mogućnosti efekata ciljno nisu do kraja iscrpljene, već su umereno korišćene. Tako je 3D-tehnologija dala čitavom filmu veću optičku punoću i doživljaj pozadine. Sofisticiranim osvetljenjem i smenom krupnih i total kadrova, detaljno urađenim strukturama površina i maštovitom igrom sa perspektivom snimanja, postignuta je moderna bioskopska estetika, koja oduševljava kako staru tako i mladu publiku.

O LIKOVIMA

Maja (Mina Lazarević)
Svet je za Maju suviše interesantan, a mala pčelica je suviše radoznala da bi ceo dan provodila samo u košnici. Radije bi htela da, zajedno sa svojim prijateljima Pavom i Flipom, istražuje svet i doživljava puno sjajnih avantura.

Pavo (Nikola Bulatović)
Pavo je Majin najbolji prijatelj, koji je uvek gladan i malo plašljive prirode. On samo želi da po ceo dan provodi sa svojom najboljom prijateljicom i uživa u svim lepim stvarima u životu…kao što je na primer polen.

Flip (Srđan Jovanović)
Flip je verni saputnik Maje i Pava na njihovim avanturama. Pored toga, ovaj skakavac sa šeširom na glavi uvek ima spreman odgovor kada njegovoj maloj, radoznaloj drugarici padne neko pitanje na pamet.

Gospođa Kasandra (Ivana Knežević)
Gospođa Kasandra je brižna i dobrodušna učiteljica škole u košnici i uvek veoma pazi na svoje učenike – to se pogotovo odnosi na radoznalu pčelicu Maju i njenog najboljeg prijatelja Pava.

Kraljica Pčela (Gorica Popović)
Kraljica Pčela je majka svim pčelama i milosrdna i dobroćudna vladarka pčelinjeg plemena. Mudra i saosećajna, prepoznala je u Maji jedinstvenost koju bi većina ostalih pčela u košnici nazvala neposlušnošću i buntovništvom.

Žaoka (Marko Marković)
Žaoka je revnosan stršljen i zakleti protivnik pčela – barem tako kaže njegov otac Henk. Na početku je imao velike predrasude prema Maji, ali mu je ona vrlo brzo svojim toplim srcem promenila mišljenje.

Kraljevska savetnica Bazlina (Dušica Novaković)
Bazlina je savetnica kraljice i ona je ta koja postavlja pravila u košnici. Ona nikako ne podnosi neposlušnost – pogotovo neposlušnost neukrotive buntovnice Maje. Osim toga, ona ima i mračan tajni plan: da i sama postane kraljica košnice.

Kroli (Nebojša Ilić – Cile)
Kroli je odani pomoćnik kraljevske savetnice. Pomalo nespretan i nervozan, Kroli često pomeša Bazlinine naredbe sa nečim bezazlenijim. Potajno se ne slaže s njenim zlim planom da preuzme kontrolu, ali nikad neće reći svoje mišljenje, već će uvek izvršiti njena naređenja…

Henk (Dragan Vujić Vujke)
Henk je vođa jednog plemena stršljenova i najveći mrzitelj pčela. Bez obzira na njegovu smelu i grubijansku pojavu, on na kraju zaista želi samo jedno: najbolje za svoga sina Žaoku.

Arni i Barni (Ivan Tomić i Dubravko Jovanović)
Arni i Barni su dva rasejana mravlja vojnika. Iako su vrlo revnosni, stalno priređuju glavobolju svom komandantu i celoj svojoj četi svojim nespretnim ponašanjem.

Pol (Milan Tubić)
Narednik Pol je vođa puka male jedinice mrava. On vodi svoje vojnike čvrstom rukom i očekuje od svih njih savršenost, osim od Arnija i Barnija. Kad Kasandra zatraži pomoć od Pola, on neće imati izbora osim da pošalje celu jedinicu u misiju spasavanja, uključujući i dve najslabije karike. A oni samo jedno naređenje – nemojte ništa da slomite!

Oficijelni sajt:

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.