Strejtova priča

Žanr: Drama
Trajanje: 112 min

Još jedno sjajno rediteljsko ostvarenje David Lynch-a.

Glavne uloge: Richard Farnsworth („The Natural“ ), Sissy Spacek („Carrie“), Harry Dean Stanton, Everett McGill, John Farley
Scenario: John Roach, Mary Sweeny
Producenti: Mary Sweeny, Neal Edelstein
Muzika: Angelo Badalementi
Direktor fotografije: Freddie Francis
Režija: David Lynch („Twin Peaks: Fire Walk with Me“)

SINOPSIS

Baziran na autentičnom putovanju 73-godišnjeg Alvin Straight-a (Richard Farnsworth), film ga prati duž nekoliko stotina milja kroz Ajovu i Viskonsin. Njegov put trajao je šest nedelja, a putovao je na kosilici za travu „John Deere“ iz 1966. godine.

Iako je zbog jakog artritisa bio praktično slep i nepomičan, takođe je bio odlučan da kako sam zna i ume krene na ovaj put i poseti svog nedruželjubivog brata Lyle Straight-a (Harry Dean Stanton) koji je bio ozbiljno bolestan.

Alvin sklapa mnoga poznanastva na svom putovanju, a iz svakog uči po neku novu jednostavnu životnu mudrost. Putovanje je obeleženo i mnogim nevoljama, koje povećavaju njegov strah da možda neće uspeti da se izmiri sa svojim bratom.

Film „Strejtova priča“:

  • Nagrada Pet kontinenata za režiju 1999. godine
  • Nagrada NYFCC za najbolju mušku ulogu 1999. godine, Njujork
  • Nagrada NYFCC za najbolju fotografiju 1999. godine, Njujork
  • Nagrada SDFCS za režiju 1999. godine, San Dijego
  • Zvanična konkurencija Kan 1999. godine

GLAVNE ULOGE

RICHARD FARNSWORTH

Zakoračio je u svet filma još 1937. godine kada se prijavio za audiciju organizovanu za 500 mongolskih konjanika i ostvario svoj filmski debi kao kaskader u filmu „Avanture Marka Pola“. Uzbudljive godine proveo je na rodeu i kao kaskader, između ostalih radeći za Cecil B. DeMille jašući dvokolice u filmu „Deset zapovesti“, kao i u filmovima koje su potpisali reditelji kao Džon Ford, Hauard Foks i Sem Pekinpo.

Iskustvo koga se i danas rado seća jeste držanje mača za Kirk Daglasa u filmu „Spartakus“. „Šesnaest meseci sam se šetkao u kratkoj suknjici i sa mojim koščatim kolenima prepadao većinu ljudi iz Universal-a. Izgledao sam kao gladijator isto koliko i moja unuka, ali nisam odustajao“.

Ulogu sa tekstom prvi put je dobio u filmu „The Duchess And The Dirtwater“ pored Goldi Houn i Džordž Sigala, „The Stalking Moon“ sa Gregori Pekom, a za prvu glavnu ulogu bio je nominovan za Oskara i to u filmu „Comes A Horseman“ u režiji Alana J. Pakule i sa partnerkom Džejn Fondom. Usledili su „Tom Horn“ sa Stiv Mek Kvinom, „Resurrection“ sa Elen Burstin.

Za interpretciju legendarnog džentlmen-bandita Bill Miner-a u filmu „Green Fox“ dobio je kanadski ekvivalent Oskara 1983. godine. Od novijih ostvarenja izdvajamo ulogu u filmu Robert Redforda „The Natural“, „Rhinestone“ sa Doli Parton i Silvester Staloneom, kao i filmove „Anne Of Green Gables“ i „Misery“.

SISSY SPACEK

Tokom svoje duge karijere tumačila je vrlo raznovrstan repertoar likova i pet puta je bila nominovana za Oskar kao najbolja glumica. Prvi put pažnju publike i kritičara zadobila je ulogom u filmu „Badlands“ u kome je igrala poremećenu petnaestogodišnjakinju upetljanu u međunarodnu krimi aferu zajedno sa svojim psihotičnim dečkom koga je igrao Martin Šin.

1976. godine za ulogu u filmu „Carrie“ bila je nominovana za Oskara kao najbolja glumica. Posle toga zaigrala je u Altmanovom ostvarenju „Three Women“ za koji je dobila nagradu od Njujorških dramskih kritičara.

1979. godine za interpretaciju Lorete Lin u filmu „Coal Miner“s Daughter“ je dobila Oskara kao najbolja glumica. Reditelj njenog sledećeg filma „Raggedy Man“ bio je njen suprug Džek Fisk; u pitanju je dirljiva drama sa Sem Šepardom.

Za ulogu u filmu Koste Gavrasa „Missing“ u kome joj je partner bio Džek Lemon dobila je i treću nominaciju za Oskara. Zatim je usledila još jedna nominacija za Oskara i to za ulogu u filmu Mel Gibsona „The River“. Njen sledeći film bio je „Violets Are Blue“ sa Kevin Klajnom, a opet u režiji njenog supruga Fiska.

1986. godine zajedno sa En Benkroft je zaigrala u filmu „Night Mother“, a onda sa Dajan Kiton i Džesikom Lang u „Crimes Of Heart“ za koji je dobila i petu nominaciju za Oskara, nagradu Njujorških filmskih kritičara i Zlatan Globus.

1996. U filmu „If These Walls Could Talk“ partnerke su joj bile Demi Mur i Šer. Uskoro će publika imati priliku da je vidi u filmu koji je režirao Pol Šreder, a partner joj je Nik Nolt.

Njeno poslednje ostvarenje je „Blast From The Past“ sa Kristoferom Volkenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar