Misterija razrešena: zašto muškarci mnogo teže podnose grip?

Postoji verovanje da je „grip kod muškaraca“ ponekad bolnije stanje od bolova žena pri porođaju. Na kraju krajeva, hiljade muškaraca verovatno bi pristalo da se anketira o tome kako su preboleli grip.

Žene su često šale da ono što one smatraju samo običnom prehladom, muškarci opisuju kao najtežu komplikaciju gripa koja ih opravdava da se podvrgavaju ogromnim količinama pilula, toplih napitaka i vrućih obloga.

Kanadski doktor Kajl Sju smatra da fenomen „muškarci i grip“ može imati osnovu. On je za „Britanski medicinski časopis“ izjavio da muškarci imaju slabiji imuni sistem od žena pa zato teže podnose grip.

Mala bolest ili razorna bolest?

Verovanje da muškarci teško podnose grip – sami muškarci često koriste kao izgovor.

Oksfordski rečnik to definiše kao „poremećaj koji doživljava muškarac koji smatra da su simptomi gripa previše teški“.

Kembridžski rečnik opisuje ga kao „bolest poput gripa koja obično nije ozbiljna, ali osoba koja ima grip to tretira kao ozbiljno stanje, obično su muškarci ove osobe.“ Za ilustraciju u rečniku piše: „Džon ima osećaj za grip kao da neće nikada izaći iz kreveta.“

U proceni nekih dokaza o tome kako se muškarci i žene suočavaju sa infekcijama poput gripa, dr Sju kaže da postoje neki dokazi da su muškarci više podložni komplikacijama od respiratornih bolesti nego žene. Takođe, postoje neki podaci koji govore da je od komplikacija od gripa veća smrtnost kod muškaraca nego kod žena (mada je broj smrtnih slučajeva od komplikacija usled gripa relativno mali).

Imunološki odgovori

Postoje neki dokazi da muškarci imaju teže simptome respiratornih bolesti od žena jer je njihov imuni sistem na neki način slabiji.

Mogla bi čak biti važna strategija u lečenju gripa kod muškaraca: obavezan odlazak u krevet ili boravak u kući, u trajanju od nekoliko dana, što bi smanjilo rizik od mogućih komplikacija.

Uprkos ovim dokazima, dr Sju kaže da su potrebna dalja detaljnija istraživanja kako bi se razjasnili drugi aspekti gripa kod muškaraca jer je još nejasno kako na ljude mogu uticati „količine virusa“, imunološki odgovor, simptomi i vreme oporavka.

„Muški grip“ je „nepravedna“ etiketa

Koncept po kom muškarci teško podnose grip „jer su kukavice“ potencijalno je nepravedan jer, prema navedenim informacijama, muškarci možda ne preuveličavaju simptome, već imaju slabije imune reakcije na respiratorne viruse, što dovodi do većeg morbiditeta i mortaliteta nego kod žena.

Upozorenje

I ovi rezultati ukazuju na to da grip nije uvek i za svakoga bezazlena bolest, već da tokom bolesti treba odmarati, utopljavati se i piti dosta toplih napitaka, a po potrebi i lekove, kako bi se izbegle komplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripgrip i ženegrip i komplikacijegrip i muškarcimirovanje i grip
Komentari (0)
Dodaj komentar