Epiduralna anestezija – prednosti i mane

Epiduralna anestezija olakšava bol tokom porođaja u celom donjem delu tela pri punoj svesti trudnice. Anestetik se daje kroz tanki kateter u epiduralni prostor na ivici membrane koja okružuje kičmu.

Kako bi se epiduralna anstezija ispravno dala, potrebno je da trudnica bude na samoj ivici kreveta sakupljena u položaj fetusa kako bi se lek što bolje ubrizgao. Anestetik se ubrizgava postepeno kako bi se pratilo stanje trudnice i bebe, a na pet minuta se meri otkucaj srca bebe i krvni pritisak tudnice kako bi lekari bili sigurni da epiduralna anestezija nema negativne posledice.

Američko udruženje trudnica navodi da više od 50% žena u Americi koristi epiduralnu anesteziju tokom porođaja. Sada se postavlja pitanje da li kod primanja „epidurala“ treba ležati ili ostati u uspravnom položaju. Praćeno je 3.100 žena starijih od 16 godina. Oko 41% onih u ležećem položaju imalo je spontano rođenje u poređenju sa oko 35% onih u uspravnoj grupi, ali ono što je bitno jeste da nije bilo nikakvih posledica po majku ni po bebu u oba slučaja.

Kao zaključak možemo navesti da epiduralna anestezija ima svoje prednosti i nedostatke i da uz konsultaciju sa svojim lekarom odlučite da li želite i da li možete da primite epiduralnu anesteziju. Podsećamo da žene sa niskim krvnim pritiskom ili alergijom na lokalni anestetik ne treba da prime epiduralnu anesteziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beba i anestezijabezbolni porođajEpiduralna anestezijaporođaj i komplikacijetrudnica i anestezija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Potpuno je neodgovorno kada neko stručno piše a o tome ne zna ništa. Članak je pun nelogičnosti da ne kažem gluposti, odgovorno tvrdim kao anesteziolog koji je uradio više hiljada takvih anestezija. Ukoliko nema materijala, bolje je da se novine popune slikama nego da se piše bez veze.