Erekcija – šta se dešava?

Za one koji žele nešto više da saznaju, iznećemo neke podatke o penisu, erekciji i impotenciji.
Muški polni organ sastoji se iz:

  • dve komore u obliku cilindra koje se nazivaju korpora kavernoza (corpora cavernosa), prostiru se duž čitavog organa i sadrže mnoštvo krvnih sudova i sinusa
  • uretre (urethra) – kanala kroz koji prolazi urin i sperma i koji se prostire duž donje strane korpore karvenoze
  • erektilnog tkiva koje se nalazi u okviru korpore karvenoze, iznad uretre, dve glavne arterije (arteries), više vena (veins) i nerava (nerves)
  • tela – najdužeg dela penisa
  • glave (glans) koja se nalazi na kraju tela
  • spoljnjeg dela uretre (meatus) koji se nalazi na glavi i kroz koji se ispuštaju urin i sperma

Kako nastaje erekcija?
Erekcija počinje u mozgu. Fizička i mentalna stimulacija uzrokuju da nervi iz mozga pošalju hemijske poruke nervima u penisu, čime se krvni sudovi u penisu opuštaju tako da krv može slobodno da teče. Kada visok pritisak zarobi krv u obe komore korpore kavernoze, onda se penis proširi i održava erekciju.
Erekcija nestaje kada se priliv krvi zaustavi, a odlivni kanali otvore, što omogućava da penis ponovo postane mekan.
Kako nastaje ejakulacija?
Oslobađanje semena na vrhuncu, tj. ejakulacija, nastaje kada muškarac dostigne konačan nivo uzbuđenja. Seksualna stimulacija izaziva da nervi iz penisa šalju hemijske poruke, tj. impulse ka kičmenoj moždini i mozgu, odakle se drugi impulsi, preko kičmene moždine, šalju natrag do penisa izazivajući ejakulaciju.
Ejakulacija ima dve faze. Za vreme prve faze cevi koje skladište i prenose spermu iz testisa transportuju je ka zadnjem delu uretre. Seminalne vezikule takođe oslobađaju sekret u zadnjem delu uretre. Tokom druge faze, zadnji deo uretre oseti taj sekret (na vrhuncu seksualnog uzbuđenja) i šalje signale ka kičmenoj moždini, dobijajući zauzvrat snažne signale na mišićima koji se nalaze na korenu penisa koji se energično aktiviraju na svakih 0,8 sekundi, čime dolazi do izbacivanja sperme iz penisa.
Impotencija
Impotencija ili erektilna disfunkcija je stanje kod muškaraca kada ne dolazi do željenog ukrućivanja penisa prilikom seksualnog uzbuđenja (odnosa) i bude problema pri ejakulaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ejakulacijaerekcijaEREKTILNA DISFUNKCIJAimpotencijapenisvene
Komentari (0)
Dodaj komentar