Žene i masturbacija – ovo niste znali

Muškarci se često šale i zadirkuju jedni druge povodom svojih solo seksualnih aktivnosti, a žene su obično manje spremne da govore o sopstvenoj masturbaciji.

Poneka žena će veoma bliskoj prijateljici diskretno priznati da je za oslobađanje od stresa dobar vibrator ili „solo milovanje“, ali masturbacija generalno nije uobičajena tema razgovora među devojkama (ženama).

„Normalna“ masturbacija kod žena

Većina žena i muškaraca masturbira barem jednom u životu, pokazala su istraživanja.

Učestalost masturbiranja varira od osobe do osobe (i kod muškaraca i kod žena) i nema merila koliko puta je „normalno“ masturbirati.

Takođe, nema „normalnog starosnog doba“ za masturbaciju niti određenog starosnog doba kada se prestaje sa masturbacijom. Nauci su poznate osobe koje su masturbirale i sa 80 godina starosti, pa i starije.

Žene mogu da osećaju krivicu (nepotrebnu) zbog toga što masturbiraju, pogotovo ako su u ozbiljnoj vezi, ali za osećajem krivice nema potrebe, ističu terapeuti za seks. Ponekad partner može samo da bude umoran, po povratku sa posla ili sa puta, ili na drugi način nedostupan za seks, pa je u takvim slučajevima masturbacija „opravdana i korisna“.

Ne postoji jedan „metod“ masturbacije kod žena, i to je normalno. „Postoji niz načina za masturbaciju kod žena“, smatra Pol Joanides (Paul Joannides), psihoanalitičar iz Oregona.

Prsti i vibratori su dva uobičajena sredstva masturbacije kod žena. Tokom istraživanja, anketirano je 2.056 žena. Više od polovine anketiranih žena, starosti od 18 do 60 godina, koristi vibrator tokom masturbacije ili tokom seksualnog odnosa, kaže Debi Herbenik, doktor i pomoćnik direktora Centra za seksualno zdravlje na Univerzitetu Bloomington.

Pored vibratora i sopstvenih prstiju, žene koje masturbiraju često koriste: vibrirajuće četkice za zube, ručice četke za kosu ili vodeni mlaz tokom kupanja u kadi, kaže Joanides.

Iako neki eksperti ukazuju na neželjena dejstva vibratora, kao što su genitalna utrnulost ili bol, manje od 30% žena se žalilo na takve probleme.

Drugog eksperta, Frenka Somersa, psihijatra iz Toronta, brine to što preterano korišćenje vibratora u toku masturbacije može „desenzitivisati“ orgazam kod žene pri odnosima sa partnerom. On kaže svojim pacijentkinjama da na vibrator „gledaju kao na šlag – i da ne treba da ga jedu (i žele) svakog dana“ i smatra da previše korišćenja vibratora može umanjiti osećaj autonomnog nervnog sistema na stimulaciju, pa će vagina biti manje osetljiva na običan seksualni odnos.

Koristi od masturbacije

Za razliku od ranijih vremena, kada su pojedinci smatrali da je masturbiranje greh, bolest ili zabranjena aktivnost, danas stručnjaci smatraju da je to normalna pojava i normalna ljudska potreba.

Eksperti se slažu da masturbacija nije štetna po zdravlje žene i da nije nemoralna, već može biti i korisna po zdravlje.

Seksolozi i terapeuti za seks ističu da masturbacija može pomoći ženama u nekim slučajevima: za ublažavanje depresije, za otklanjanje uticaja stresa, za smanjenje bolova, za poboljšanje raspoloženja, pa čak i za poboljšanje seksualnih odnosa (i veze) sa partnerom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.