Nije klasika: evo šta podrazumeva „seksualno vežbanje“

Fizička aktivnost donosi niz neverovatnih zdravstvenih prednosti. Svi koji sumnjaju u to i koji su protivnici fizičke aktivnosti treba da znaju da ona poboljšava i seksualni život.

Najveći doprinos fizičke aktivnosti seksualnom životu jeste smanjeni rizik od impotencije (vežbanje otvara i širi arterije, pa srce povećava dotok krvi u penis).

Jedna ranija studija sa Harvarda u kojoj je učestvovalo više od 30.000 muškaraca utvrdila je da su kod fizički aktivnih muškaraca, i to preko 50 godina starosti, manje šanse za impontenciju u odnosu na fizički neaktivne muškarce. Čak je i kod muškaraca sa umernim intenzitetom vežbanja (30 minuta hoda dnevno) manji rizik od impontencije, tj. erektilne disfunkcije (ED).

Treba imati na umu da su prekomerna telesna težina i gojaznost takođe značajni faktori rizika za erektilnu disfunkciju. Osim toga, fizički aktivni muškarci imaju mnogo manje šanse za pojavu uvećane prostate. Muškarci sa simptomima BPH (beningne hipeplazije prostate) često imaju niski libido i manje uživanje u seksu.

Studija objavljena u američkom časopisu za urologiju otkrila je da fizički aktivni muškarci imaju 50% manji rizik za probleme urinarnog trakta. Takođe, nedavna studija iz Britanije pokazala je da muškarci sa umernim i snažnim intenzitetom vežbanja imaju više spermatozoida od neaktivnih muškaraca.

Istraživači zaključuju da i što se samog seksualnog čina tiče, prednost stoji na strani fuzički aktivnih muškaraca. Neaktivni muškarci tokom i posle odnosa često osećaju bol donjih stomačnih mišića i kukova.

Možda najbitnije za muškarce što se seksualnog života tiče – vežbanje i fizička aktivnost podižu samopouzdanje i energiju, što samo može poboljšati seks. Kada se muškarac oseća dobro, fizički i psihički, manje je rastrojen, više opušten tokom odnosa pa je i zadovoljstvo veće.

Najbolji izbor vežbi za poboljšano seksualno zdravlje kod muškaraca jeste trening fleksibilnosti uz vežbe za kardiovaskularni sistem i vežbe snage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

EREKTILNA DISFUNKCIJApotencijaseksvežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar