Opsesija seksom – simptomi, saveti, pomoć

Različita stanja poput hiperseksualnosti, hiperseksualnog poremećaja, nimfomanije ili seksualne zavisnosti – zajedno se nazivaju kompulsivno seksualno ponašanje.

To je opsesija seksualnim mislima koja izaziva uznemirenost, neprilično ponašanje i neadekvatan rečnik, a sve to može negativno uticati na zdravlje, posao, odnos sa partnerom, ali i na sve druge aspekte života.

Kompulsivno seksualno ponašanje može biti umereno (samostimulacija ili samozadovoljenje). Međutim, tokom vremena umerenost postaje opsesija i onda je štetna i za tu osobu i za zdravu ljubavnu vezu.

Drugi vid (ekstremnog) kompulsivnog seksualnog ponašanja prevazilazi granice moralnih ljudskih vrednosti (plaćanje za seks i negovanje vanbračnih veza), uzrokuje stres i često ima negativne posledice.

Bez obzira na prirodu ponašanja, kompulsivno seksualno ponašanje može štetiti samopouzdanju, odnosima, karijeri, druženjima i mišljenjima dragih osoba o vama. Ipak, samokontrolom i tretmanima moguće je kontrolisati nagone i potrebe koji su u vezi sa kompulsivnim seksualnim ponašanjem.

Simptomi

Simptomi kompulsivnog seksualnog ponašanja variraju po vrsti i po težini, a najčešće su:

 • osećaj da su seksualni impulsi i njihov intenzitet van vaše kontrole
 • kada i pored „normalnog“ seksualnog zadovoljenja niste zadovoljni, i osećate potrebu za većim aktivnostima i zadovoljstvima
 • kada koristite kompulsivno seksualno ponašanje kao način za bežanje od drugih problema poput usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa
 • nastavljanje sa seksualnim aktivnostima i pored rizika za seksualno prenosive bolesti, gubitak odnosa sa partnerom, problema na poslu ili mogućih pravnih, zakonskih problema
 • problemi se uspostavljaju i održavaju emocionalne veze kako van braka tako i u braku

Pomoć lekara treba potražiti kada se oseti gubitak kontrole nad svojim seksualnim ponašanjem, naročito ako stvara probleme i vama i osobama u bliskom okruženju.

Kompulsivno seksualno ponašanje može se vremenom pogoršati pa je zato najbolje potražiti pomoć što pre.

Preispitajte sebe

Ukoliko postoji sumnja da gubite kontrolu, pre odluke o odlasku lekaru preispitajte sebe na sledeći način:

 • da li mogu da upravljam svojim seksualnim impulsima
  da li sam potišten ili potištena svojim seksualnim ponašanjem
 • da li moje seksualno ponašanje utiče na moj rad, brak ili vezu, porodicu i zdravlje
 • da li pokušavam da sakrijem ili već krijem svoje seksualno ponašanje

Saveti

Podaci pokazuju da se pomoć lekara traži u veoma retkim slučajevima i da većina ljudi pokušava prvenstveno sama da se izbori sa problemima, pa se zato i često dešava da se stanje pogorša.

Zbog toga se savetuje sledeće:

 • zaboravite na stid i neprijatnosti i fokusirajte se na tretman
 • imajte na umu da niste jedini i izolovan slučaj i obratite se samo lekaru ili terapeutu nadležnom i iskusnom u toj oblasti
 • lečenje i savetovanje seksualnog ponašanja lekari i stručnjaci drže u tajnosti osim u slučaju povređivanja ili zlostavljanja druge osobe ili dece.

Pomoć lekara ili savetnika treba potražiti odmah u sledećim slučajevima:

 • ukoliko mislite da ćete napraviti ili izazvati štetne posledice nekontrolisanim ponašanjem
 • imate bipolarni poremećaj ili problem kontrole impulsa pa uviđate da će se vaše seksualno ponašanje oteti kontroli
 • ukoliko imate samoubilačke misli i ideje

Iako uzroci kompulsivnog seksualnog ponašanja nisu poznati, navode se najčešći mogući razlozi:

 • neravnoteža hemikalija u mozgu, gde određene hemikalije u mozgu regulišu raspoloženje pri čemu disbalans hemikalija može bii povezan sa seksualnim ponašanjem
 • elementi uticaja na mozak – neki zdravstveni problemi ili bolesti mogu dovesti do oštećenja delova mozga koji utiču na seksualno ponašanje. Epilepsija, Hamtingtonova i Parkinsonova bolest kao i demencija – mogu biti povezani sa kompulsivnim seksualnim ponašanjem.
 • promene u mreži nerava u mozgu – mreža nerava omogućava da moždane ćelije komuniciraju jedna sa drugom. Promene u mreži mogu izazvati prijatne reakcije tokom seksualnog ponašanja i ispunjenja, ali i neprijatne reakcije kada toga nema.

Na kraju se navodi da ćutanje i skrivanje problema ne vodi ničem dobrom i pozitivnom, kako za vas tako i za vašu porodicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.