Seksualna apstinencija stvara 9 ozbiljnih FIZIČKIH problema

Periode seksualne apstinencije svako od nas nekada je imao. Nije, međutim, isto samovoljno se odreći seksa – celibat, nemati seks nikada, i imati redovan seks, a potom ga duže vreme nemati.

Osim razumljivih psihičkih posledica – bezvoljnosti i pada u depresiju – duži period uzdržavanja od seksualnih odnosa može usloviti i ozbiljne fizičke probleme:

  1. Vaginalni mišići kao da se stisnu, skupe – tačnije, ne mogu lako da se opuste, pa žena prilikom seksa ima utisak da je „ponovo nevina“.
  2. Veće su šanse za impotenciju i rak prostate, koji seks na neki način sprečava.
  3. Slabiji imuntet – veće šanse za razbolevanje i infekcije.
  4. Slabiji, „uspavan“ libido.
  5. Stres – za koji je, zna se, najbolji lek seks, dovodi do povišenog krvnog pritiska.
  6. Kardiovaskularni problemi.
  7. Ljudima koji dugo apstiniraju treba više vremena da „pokrenu“ svoje seksualne organe.
  8. Smatralo se nekada da apstinencija ljude čini inteligentnijima, ali je zapravo suprotno: naučnici su dokazali da seks podstiče rast neurona u hipokampusu mozga.
  9. Prednost apstinencije – smanjuje se mogućnost dobijanja seksualnoprenosnih bolesti, ali i infekcija urinarnog trakta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apstinencijaSeksualna apstinencija
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Samo su 1) i 9) istine

  • Anonimni

    istina da se misici stisnu i boli

  • buba

    ne vjerujem.malo je ovo sve naduvano…..

  • Branko ristic

    Sva pisanja o toboze stetnoj apstinenciji,padaju u vodu,pred jednom cinjenicom.U svetu ima hiljade monaha i monahinja,koji su u celibatu.ne da se oni razboljevaju,sto su seksualno neaktivni,nego naprotiv.Oni zive veoma dugo i savrseno su u pravilu,zdravi i sposobni za rad,do duboke starosti. Akademik i Profesor psihijatrije DR.Jerotic,na svojim mnogobrojnim predavanjima,uvek istice,da je ta teorija o neophodnosti seksa po zdravlje, cista neodgovorna tvorevima,koja nema uporiste u medicinskoj praksi. Sumnjati u tvrdnje Dr.Jerotica,mislim da je besmisleno.

    • V. B.

      Naravno, postovani Branko, da je prof. Jerotic u pravu. Rec i nije o onima koji su dobrovoljno usli u celibat, vec o ljudima koji su duze vreme sticajem prilika apstinirali nakon aktivnog seksualnog zivota.

    • bambi

      A ja mislio da su tek monasi i monahinje seksualno hiperaktivne? Sto se tice cika Jerotica, njemu skidam kapu. On zna sve. Cuo sam da se razume i u restauraciju harmonika.