U trendu

Koliko je ejakuliranje štetno?

Većini ljudi je poznato da su redovni seksualni odnosi, naročito kada se radi o dobrom seksu, veoma povoljni za zdravlje.

Povremeno se, međutim, jave i zebnje u vezi sa samom ejakulacijom, strah da bi, u nekoj meri, ejakulacija mogla da bude štetna za muškarca. Ovakvi strahovi su neosnovani.

Na kakve tačno strahove mislimo? Postoji bojazan da ejakulacija na neki način izvlači snagu muškarcu; ili da ejakulacija dovodi do gubitka kilograma, kao i do gubitka belančevina i drugih korisnih sastojaka u organizmu, pa je na taj način muškarčevo zdravlje ugroženo. Ukoliko i vi imate ovakve strahove, odmah ćemo vas razuveriti: ove tvrdnje su netačne.

Tačno je da u spermi, između ostalog, ima nešto belančevina, kao i još nekih sastojaka korisnih za organizam. Prilikom jedne ejakulacije izluči se, međutim, sperma u količini od jedne kafene kašičice. Nije baš neki gubitak, zar ne? Neko bi sad mogao da pita: dobro, a šta je sa onima koji imaju česte seksualne odnose, ili bar česte ejakulacije, da li bi njihovo zdravlje moglo da bude ugroženo? Odgovor je: ne.

Ako su seksualni odnosi i/ili ejakulacije česte, sve što se desi jeste da se prilikom ejakulacije izbacuje sve manje sperme. Kod prosečnog muškarca je potrebno da ima osam-devet ejakulacija u toku jednog dana pa da prilikom poslednje praktično i nema sperme koja bi se mogla izlučiti (a koliko muškaraca će „to“ uraditi toliko puta u toku jednog dana?). Količina sperme koja se tokom svih tih ejakulacija izluči bila bi oko pet kafenih kašičica.

Nije zabrinjavajuće, zar ne? Nakon toga, muškarac, ako ima dovoljno energije za to, može i dalje da ima seksualne odnose, ali će se prilikom orgazma izlučiti toliko malo sperme da će imati utisak da se nije izlučilo ništa.

Doduše, ako muškarac redovno ima mnogo seksualnih odnosa, može se desiti da testisi počnu da proizvode malčice više sperme, ali toga nikada neće biti dovoljno da bi muškarčevo zdravlje moglo da bude ugroženo, čak ni da se sva ta sperma konstantno u potpunosti izbacuje ejakulacijom.

Naravno, muškarac koji ima seksualne odnose toliko često – lako bi mogao da se oseća veoma, veoma umorno, a i tokom toliko seksa mogao bi da izgubi nešto kalorija, ali to ima veze sa fizičkom i emotivnom aktivnošću, a ne sa samom ejakulacijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.