Niskobudžetne avio-kompanije potkradaju putnike

Evropska komisija za zaštitu potrošača utvrdila je da internet stranice za online rezervaciju avionskih karata i dalje varaju evropske potrošače. Komisija je zato zapretila avio-industriji da će protiv nje preduzeti dalje mere ako se situacija ne promeni u roku od jedne godine. Prilikom predstavljanja svog izveštaja u Briselu sekretar Komisije, Maglena Kuneva, istakla je da je neprihvatljivo da jedan od tri potrošača koji online rezerviše avionsku kartu bude finansijski oštećen ili doveden u zabludu.
Prema nalazima ove komisije, još uvek postoje "ozbiljni i uporni potrošački problemi" u online prodaji karata. Među glavnim problemima identifikovano je dovođenje u zabludu korisnika pogrešno navedenom cenom, što je pronađeno na 58 odsto veb-sajtova. Tu su i nepošteni uslovi ugovora, u kojima neke reči nedostaju ili su pogrešno prevedene, kao i obrasci za prethodno potvrđivanje izbora usluge – koji su pronađeni na 49 odsto veb-stranica. "Mi ćemo prikupiti što je moguće više verodostojnih dokaza kako bismo očistili takvu prodajnu i marketinšku praksu u avio-sektoru do maja iduće godine, ili nećemo imati izbora, osim da intervenišemo zbog kršenja procedura", istakla je Maglena Kuneva u ovom izveštaju.
Komisija je još u toku 2007. utvrdila kršenja prava potrošača na 137 mesta na 386 veb-stranica u 13 država Evropske unije. Od tih veb-stranica čak 80 njih pripada kako poznatim tako i manje poznatim avio-kompanijama, ali zbog pravnih zabrana koje su na snazi u većini država članica Evropske unije, zvanični Brisel ne sme da objavi imena kompanija koje su pod istragom. Švedska i Norveška, koja nije članica Evropske unije, jedine su dve zemlje koje su objavile liste kompanija u kojima su pronađene nepravilnosti, a među njima su i najpoznatiji evropski niskobudžetni prevoznik Ryanair, finski Blue 1 i Austrian Airlines.
Navode i izveštaj ove komisije za zaštitu potrošača podržalo je Evropsko udruženje potrošača (BEUC), ali su istakli kako bi imena spornih kompanija u svim državama članicama trebalo da budu poznata. "Sada evropske potrošače treba obavestiti o imenima kompanija koje ne igraju po pravilima. Jedino naoružani tom informacijom potrošači mogu u potpunosti da igraju svoju ulogu na tržištu, a to u ovom slučaju znači da će okrenuti leđa spornim internet stranicama", poručili su iz BEUC-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avio-kompanijeavionniskobudzetneprevareprevozputovanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Gordana Dragicevic

    Molila bih da se barem navede na koji način avio kompanije varaju svoje putnike. Ako nam vec nije dozvoljeno da znamo koje kompanije varaju, barem da znamo na koji način to čine pa se možemo bolje čuvati prevara.

  • Slobodan Đorđević

    Plus za članak. Putnik koji pošteno plaća treba da bude zaštićen od laži i prevare.