Da lakše zaspite i lepše sanjate

Dobar san je svima potreban, bilo da vas čeka dan pun obaveza, dan pun zabave, neka mešavina, ili nešto sasvim drugačije. Zato nije loše znati nekoliko trikova kako da lakše zaspite i da vas ne uznemiravaju košmari.
Makar bili i stvarno sanjivi i već sklupčani u krevetu, obavezno idite do toaleta i ispraznite bešiku ako osećate potrebu za tim, makar ta potreba bila i mala (podrazumeva se da ste obavili večernju higijenu – umivanje, pranje zuba i slično). Puna bešika može vas prerano probuditi, učiniti da lošije spavate, ili vam doneti neke bezvezne snove. A ako ste „mrtvi umorni“ ili bolesni, može se čak desiti i da bešiku ispraznite u snu.
Nemojte pred spavanje gledati horor filmove, čitati horor priče (osim ako vas to zaista nimalo ne uznemirava), niti se baviti bilo čime što bi vas emotivno moglo uzrujati, jer se može desiti da posle toga ružno sanjate. A ako imate nešto što vas muči, ne bi bilo loše da se pred spavanje relaksirate uz neku dobru knjigu ili finu muzikicu, kako vas problemi ne bi i u snu žestoko maltretirali (nekada će se to ipak desiti, ali raditi nešto umirujuće pre spavanja pomaže da se ne dešava često).
Još jedna stvar može da izazove loše snove, kao i niz dodatnih problema: prepun stomak. Zato, pre spavanja se nipošto nemojte prejesti – najbolje je da pojedete nešto sasvim lagano. Bistra čorbica od povrća (ne mora svaki put isto povrće, naravno) obično je dobar izbor – zasiti, a ne optereti.
Svetlost vas može probuditi usred noći, ili vas probuditi prerano, pa je najbolje spavati u sasvim mračnoj prostoriji, izuzev ako ste od onih retkih osoba kojima svetlost ne smeta dok spavaju. „Sasvim mračna prostorija“ znači, između ostalog, i to da treba isključiti i one sitne „stand by“ lampice na različitim uređajima – one nekad umeju da „ubodu u mozak“ u toku spavanja, kao i da izazovu uvrnute i ne baš dopadljive snove.
Lepo spavajte – i lepo sanjajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zdravljeodmorsanspavanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marina Đoković

    Tekst je stvarno super. Evo već ovog trenutka odoh da spavam i poslušaću ove savete!