Kornjača-pušač

Životinje u najvećem broju uopšte ne vole miris duvana i izbegavaju ga, ali nije nemoguće navići ih na duvan, a kao što je primer jednog farmera iz Kine pokazao, nije nemoguće ni navesti životinju da propuši.
U istraživanjima se pokazalo da je životinjama miris duvana odvratan, da se sklanjaju od njega, frkću, smeta im. Neko bi na to rekao da to pokazuje da su pametnije od ljudi, jer u duvanu nema ama baš ničeg korisnog, samo štetnog po organizam. Od svih životinjskih vrsta, jedino su kamile pokazale sklonost ka duvanu i njegovom mirisu, mada nije bilo nemoguće i neku drugu životinju treningom naučiti da puši cigarete (uspevalo je s majmunima, recimo). Međutim, životinja koju je pomenuti farmer navikao na pušenje cigareta nije ni kamila ni majmun, nije čak ni sisar. U pitanju je kornjača.
Priča je iz kineskog okruga Đilin, u kome je u martu ove godine pronađen farmer čiji je kućni mezimac, kornjača, zavistan od nikotina. Stvar je počela u principu sasvim bezazleno. Vlasnik ove kornjače je i sam pušač, i u jednom trenutku, u igri, stavio je cigaretu u usta kornjači. Nije ništa očekivao od toga; većina životinja bi s gađenjem odbacila cigaretu, što zbog dima i neprijatnog mirisa, što zbog straha od toga što je cigareta upaljena. Kornjača se, međutim, nimalo nije uzrujala, već je samo povukla dim.
Farmer je bio iznenađen reakcijom svog mezimca, ali, ako se kornjači cigarete već dopadaju… Od tog trenutka, farmer bi povremeno podelio cigaretu s kornjačom – davao joj da povuče koji dim.
Ne zna se koliko će štete povremeno pušenje naneti kornjači. Svakako joj neće popraviti zdravlje, i šteta je što je životinja, koja nikome ništa nije skrivila, postala zavisna od otrova kao što je nikotin. Iskreno se nadamo da nikakve slične eksperimente nećete praviti, ni sa svojim ni s tuđim mezimcima, kao ni s bilo kojom životinjom u čiju blizinu dospete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kornjacapušenjetinejdzerizavisnost
Komentari (0)
Dodaj komentar