Nervira vas mali brat ili sestra

Sukobi s braćom i/ili sestrama nisu nikakva retkost. U slučajevima kada su vaš brat ili sestra baš mali, to ume da bude posebno iritirajuće – kako toliko malom detetu objasniti da treba da se ponaša "razumno"? Znate vi da su oni još mali, ali vam to ne pomaže kad vas iznerviraju.
Nekada su mali brat ili sestra baš slatki, postavljaju zabavna pitanja, fascinantno je gledati ih kako otkrivaju svet oko sebe, slušati kako pričaju i kako rezonuju… Ali, umeju da budu i zaista naporni, da kenjkaju, hoće ovo, hoće ono, hoće vašu pažnju, a vi ne želite da vas gnjave, umeju da dobiju napade besa i postanu baš agresivni, ili da jurcaju unaokolo i neće da se smire, a vi ste zaduženi da pazite da se ne povrede… Joj, što ne mogu brže da porastu i brže da počnu razumnije da se ponašaju? Volite vi svog malog brata ili sestru, ali nekada vam ih je stvarno dosta, a niste u prilici da jednostavno "zbrišete" nekud. Šta tad?
Ako ste već trenutno zaduženi za brigu o njima, svakako da ćete se, koliko je to u vašoj moći, pobrinuti da ne naprave neku glupost, da ne povrede ni sebe ni nekog drugog, da ništa ne razbiju… Pored toga, obično je dobra ideja smisliti im neku zanimaciju, nešto što će im zaokupiti pažnju, jer se oni ne ponašaju tako kako se ponašaju iz zlobe, već zato što su puni energije koju moraju nekako da "ispucaju".
A šta s vašim živcima, po kojima nekad kao da nemilosrdno skaču? Pokušajte da se prisetite onih lepih trenutaka, onih kada prosto obožavate malog brata ili sestru. Kao kada se vraćate iz škole i već spolja vidite kako oni "vise" na prozoru i gledaju kada ćete vi da dođete, jer vas vole i nestrpljivi su da što pre vide svog velikog brata ili sestru. Setite se kako su slatki dok spavaju, kad zaneseno posmatraju nešto ili se unesu u neku igru i zaborave na sve oko sebe, kad baš hoće da vam se maze u krilu… I, setite se da, kad malo porastu, neće više biti na taj način slatki, hoće na neki drugi način, ali ne na taj – u svakom dobu će biti i stvari koje vas kod njih oduševljavaju i onih koje vas izluđuju. Kad uspete da se na taj način malo izdignete iznad trenutnog nerviranja, i to trenutno nerviranje se neretko smanji.
Probajte! Ako ništa drugo, prisetićete se svih načina koje mali brat ili sestra imaju da vam izmame osmeh, a moglo bi i da vam pomogne da se manje nervirate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladji bratnerviranjesestratinejdzeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Fuksa Fufic

    Tako je i sa mojim ,,batom„ ludakom napisao bih jos nesto ali se bojim da ne dobijem popare (batine) jer je on takav. Ne mogu opsirnije da pisem jer sjedi pored mene i cita