Od grudi do automobila: ove muke danas muče mlade devojke

Nije baš sve lakše kad si mlad. I mladi imaju svoje probleme i strahove povodom svog tela, ali i odnosa sa roditeljima i drugarima.

Stručnjaci imaju odgovore na mnoga pitanja koja muče devojke u pubertetu i predlažu kako se boriti sa njima tokom odrastanja:

Moje grudi

Svakoj devojci porastu grudi, samo ne u isto vreme i ne budu iste veličine. Razvoj grudi i brzi, rani pubertet mogu rano skrenuti pažnju na vas, a da vi to ne želite.

Potreban vam je grudnjak koji vam odgovara. Ako vam neko prigovara neprijatnim komentarima i čini da se osećate loše, recite mu da vam je neprijatno i da to „nije pošteno“. Ako to ne pomaže, potražite pomoć odraslih (roditelji, nastavnici, učitelji ili školski psiholog).

Moj nos

Imate utisak da vam je nos prevelik ili neravan i osećate kako ljudi uvek bulje u vaše lice, pa želite plastičnu operaciju da to popravite?

Hirurgija može promeniti nos, ali ima i rizika. Čak i nakon operacije, vaš nos može da promeni oblik tokom vremena. Pokušajte šminkom da smanjite uočljivost. Tamnija osnova šminke na obe strane može da pomogne da nos izgleda manji. Isto tako, zapitajte se da li ste previše kritični prema sebi. Posavetujte se sa lekarom o tome da li vam je nos stvarno veliki. Ponekad nam nedostaje da vidimo lepotu koju već imamo pa nam se čini da izgledamo lošije.

Loš zadah

Vaš najbolji prijatelj ili prijateljica kažu da vam smrdi iz usta!?

Ako imate loš zadah, možda neće biti dovoljno često pranje zuba ili korišćenje konca za zube. Birajte šta jedete pre nego izađete u javnost. Perite zube dva puta dnevno, uključujući i jezik. Pokušajte s mirišljavim bombonama ili žvakama bez šećera.

Ako ništa ne pomaže, obratite se svom lekaru (problemi sa varenjem ili grlom) ili stomatologu (pokvareni zubi).

Stomačno salo

Mislite da je vaš stomake prva stvar koju svako primeti i da ste predebeli?

Proverite da li ste umislili ili je to realnost. Da li zaista imate višak kilograma, ili se upoređujete sa modelima, glumicama ili drugim slikama u medijima? Vaga i BMI (telesni indeks mase) reći će vam istinu.

Ako zaista imate višak kilograma, radite na boljoj ishrani i vodite aktivan život. Razgovarajte sa lekarom o svojim brigama, a on će vam preporučiti ishranu i vežbe.

Šta raditi tokom menstruacije?

Hodate kada vam vaš prijatelj šapuće da imate svetlocrvenu crtu pozadi na pantalonama. Imate menstruaciju usred škole, šta raditi?

Spustite majicu ili vežite jaknu oko struka i sakrijte mrlju dok se javite nastavniku. Da biste to sprečili, nosite rezervni uložak ili tampon i rezervne pantalone.

Roditelji vas tretiraju kao malo dete?

U srednjoj ste školi, ali se roditelji još uvek ponašaju kao da imate 3 godine. Oni uvek podsećaju da „zakopčate jaknu“ i „popijete mleko“, i to pred vašim prijateljima.

Pokažite roditeljima kako ste odgovorna osoba pomažući u kućnim poslovima i svojim dobrim ocenama.

Roditeljski pritisak

Vaši roditelji očekuju da sve uradite perfektno: petice u školi, briga za ekipu, sviranje nekog instrumenta ili honorarni posao. Oni vas „dave“ svojim očekivanjima.

Recite svojim roditeljima da je potrebna pauza u sportu ili drugim aktivnostima da biste bili bolji u školi.

Organizujte se tako da imate dovoljno vremena za spavanje, jelo i druženje sa prijateljima. Ako je pritisak prevelik, kažite roditeljima „da ne možete sve da izdržite“ ili se posavetujte sa školskim psihologom.

Braća i sestre

Mislite li da je vaš brat ili vaša sestra omiljeniji od vas kod roditelja?

Vaši roditelji možda ne primećuju da bi trebalo drugačije da vas tretiraju u odnosu na brata ili sestru. Recite im kako se osećate. Ako i dalje ne shvataju o čemu se radi, zatražiti savet od drugih odraslih (rođaka ili nastavnika…) kojima vaši roditelji veruju.

Roditelji vam ne dopuštaju da vozite kola?

Konačno ste dobili dozvolu, ali roditelji imaju previše pravila koja koče vožnju?

Za sada, treba da živite po pravilima roditelja ako želite da vozite. Verovatno samo pokušavaju da vas sačuvaju nečega čega možda i niste svesni (noćna vožnja, vožnja po ledu ili kiši, bahatost drugih vozača…). Vremenom ćete steći iskustvo i osvojiti poverenje kada roditelji vide da ste siguran i odgovoran vozač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojkeroditeljitelo
Komentari (17)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  Ta tvoja Či-Či,kakva je ona prsata cura

 • Anonimni

  Izaberi da li ćeš imati kompletan paket kao Či-Či,s*se kao Hinata ili trbuh i ruke kao Džuri

  • Anonimni

   Ko ima najbolji trbuh i ruke? Džuri Ko ima ima najbolje s*se? Hinata Ko ima najkompletniji paket (naravno,mislim da ima i najbolje s*se i najbolje d*pe i najbolje noge i najtanji struk i najbolje kukove)? Či-Či

  • Anonimni

   Top 10 modnih i brendova kozmetike koje Či-Či i Hinata najviše vole: *AVON *CHANELLE *L’OREAL PARIS *MAYBELLIN NEW YORK *GOLDEN ROSE *BENEFIT *AURA *GUERLAIN *LLUMS *ESTEE LAURDEN

  • Anonimni

   Top 10 make up brendova koje Či-Či i Hinata najviše vole: *L’OREAL PARIS *MAYBELLIN NEW YORK *CATRICE *LLUMS *AURA *AMORE (IZMIŠLJENI BREND) *ORIWAVE (IZMIŠLJENI BREND) *MILAN FRAGRANCE (IZMIŠLJENI BREND) *PARIS FRAGRANCE (IZMIŠLJENI BREND) *TOKYO FRAGRANCE (IZMIŠLJENI BREND)

  • Anonimni

   Bože što je LJUTA ta Či-Či,što je NERVOZNA ta Hinata,što je LUDA ta Džuri

  • Anonimni

   Super je imati s*se kao Hinata ili Či-Či i figuru peščanog sata kao Či-Či

 • Anonimni

  Super je što je Či-Či postala bomba kad je odrasla

 • Anonimni

  Či-Či je super sexy zavodnica,i mislim da se mnoge mlade dame suviše ugledaju na nju,žele veće grudi,okrugliju guzu i manje sala i figuru peščanog sata

 • Anonimni

  Ma daj,Či-Či je mnogo sexy,te njene velike s*se,to njeno lepo d*pe,ima figuru peščanog sata,a tek kakav besne karmine ima,jarko crvene i ružičaste boje i nijanse tih boja,ima i besne lakove za nokte,a ima i besan parfem,stvarno ima balone od poprsja,stvarno je bomba,misica,vamp,zavodnica

  • Anonimni

   Slažem se da je Či-Či bomba,zavodnica,vamp,fatalna žena i da je kao Odri Hepbern,Merlin Monro,Kim Kardašijan,Šarliz Teron,Ališa Milano,Paris Hilton,Monika Beluči i Pamela Anderson

  • Tijana Milenković

   Slažem se da je Či-Či bomba,zavodnica,lepotica,vamp,fatalna žena i da je kao Odri Hepbern,Merlin Monro,Monika Beluči i Pamela Anderson

 • Dragan Cvetković

  Svako dete i svaka mlada osoba su posebna ličnost i imaju neke svoje dileme i probleme. Nije isti odgovor za svakoga, Ovde smo izneli neke od karakterističnih problema i savete stručnjaka koji u najvećem broju slučajeva pomažu. Roditeljima ostaje najvažnija stvar da brinu o svom detetu i saslušaju ga kako bi zajednički našli odgovore na neke dileme. Mladima preporučujemo da ročitaju ovaj tekst ili potraže pomoć od osoba od poverenja kako bi shvatili da se to „ne dešava samo njima“ a da se većina problema u mladosti može rešiti.

  • Anonimni

   Či-Či je stvarno bomba,devojka je prva liga

  • Anonimni

   Či-Či je stvarno bomba,zavodnica,lepotica,baš je devojka 1/2,pogotovo kada je odrasla,stvarno je kao Odri Hepbern,Merlin Monro,Kim Kardašijan,Monika Beluči i Pamela Anderson

 • Miki

  Pušite vi meni kurac će moje dete da pokazuje da je odraslo time što će da dobija odlične ocene i da pomaže oko kućnih poslova.Moje dete li je „rob“ ili „čovek“ da vas ja upitam?Moje dete vala neće da uči izmenjenu istoriju da bi imalo dobre ocene već će da se fizički razvija i uživa u svojim najboljim godinama dok će od mene učiti socijalne veštine koje ja posedujem i učiću ga da bude jako presvega jer džaba mu vrednoća ako je ranjivo u ovo današnje okruženje.Ono treba da stiče smisao za humor,kreativnost,da istražuje i uči,da se socializuje a ne tu da bude moj sluga kako vi ovde predlažete mamu li vam jebem i posle da bude mirno kad prima platu od 15000din, e vala to kod mene neće da upali da tretiram dete kao da je sluga.Znam ja mnogo dobro takve roditelje oni će i dalje nastaviti da brukaju svoje dete i da im to učini i posle se ima oseća slomljenim zbog izdaje itekako.

 • mali od palube

  Zivite u skladu sa Islamom. Ne zatupljujte se ovakvim clancima i „stilovima“ zivota. Oni upropastavaju covjeka sistematski. Pozdrav.