Prijatelj ili (ne)prijatelj? (2)

Nije teško prepoznati kad se neko baš neprijateljski ponaša prema vama, ali može biti problem da razlučite kada vam je neko prijatelj, a kada (ne)prijatelj – ne direktno neprijatelj, trebalo bi da vam je prijatelj, a opet nije baš ni zaista prijatelj. A trebalo bi razlučiti da se o tome radi, jer je odnos sa (ne)prijateljem toksičan.
Razmotrite da li se negativno ponašanje ponavlja. Ako se drugarica nekad ne pojavi onda kada je rekla da će doći, ili se ponekad ponese krajnje neosetljivo, to ne mora automatski da znači da vam je ta osoba (ne)prijatelj. Niko nije savršen, niko se ne ponese korektno baš uvek, svi mi grešimo. Međutim, ako vas neko konstantno iskorišćava kako bi ispunio sopstvene ciljeve, vređa vas, ne drži reč, ignoriše ono što vi tražite, manipuliše vama svojim pasivno-agresivnim ponašanjem, to već nije greška koju bi svaki prijatelj mogao da napravi.
Prihvatite da su vam u vezi s tom osobom osećanja pomešana. Uopšte nije lako prepoznati (ne)prijatelje jer najveći deo vremena imaju isto toliko, ako ne i više, pozitivnih nego negativnih osobina. (Ne)prijatelji će često imati, bar teoretski, vrednosti i interesovanja slična vašim – da ih nemaju, bilo bi lako svrstati ih među "neprijatelje" i emotivno se distancirati od njih. Volite ih – mrzite ih odnos je taj koji je veoma čest sa (ne)prijateljima i koji toliko komplikuje stvari.
Uporedite potencijalne (ne)prijatelje s onima za koje ste sigurni da su vam prijatelji. Obratite pažnju na to kako se jedni, a kako drugi ponašaju prema vama. Kada tako posmatrate stvari, postane jasnije kakav je ko – kad se setite jedne drugarice koja je uvek uz vas kad vam je potrebna, i druge koja vas ignoriše ako ima nešto zabavnije da radi, slika postaje jasnija.
I dalje vam ne uspeva da zaista razlučite stvari? Potražite pomoć sa strane, bilo da se radi o prijatelju kome zaista verujete, o vašim roditeljima, ili nekoj drugoj osobi kojoj verujete. I braća i sestre mogu da pomognu, računajući i mlađu braću i sestre – oni će videti da ste u nečijoj blizini zgrčeni i onda kad vi to sami sebi ne priznajete. Može vam pojasniti stvari ako vam u tome pomogne i neko iskren sa strane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nedoumicaneprijateljosecajprijateljstvotinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar