Rat sa starijim bratom ili starijom sestrom

Nekad stvarno čeznete za "starim dobrim vremenima" (joj, sad zvučite kao vaša baka!). Čeznete za ne tako davnim vremenom, kada ste i vi i vaš stariji brat (ili starija sestra) bili malo mlađi nego što ste sad. Lepo ste se slagali (bar ponekad), nekad čak i igrali zajedno, i bilo vam je lepo. U redu, znate da su oni sad suviše "matori" da bi se igrali s vama – ne igraju se ni sa kim – ali to vam nije toliki problem, pošto ste i vi prerasli lutkice i automobilčiće. Problem je što biste voleli da provodite malo više vremena sa svojim bratom (sestrom). Hteli biste da se oni lepo ponašaju prema vama, a ne da vas zadirkuju pred celim svojim društvom, pa da vam se onda svi smeju i da onda izađete iz njihove sobe osećajući se grozno i jako se trudeći da ne zaplačete.
Povučete se u svoju sobu (ako je imate) i sećate se onih dana kad vas je vaš veliki brat branio i kada bi, ako bi vas video da plačete, istukao onoga ko vas je povredio. A sada, sad vas on navede da se rasplačete – i još vam se smeje posle toga. Ne znate šta da radite. Ako se budete požalili roditeljima, brat (sestra) će biti ljut na vas, nazvati vas malom bebom i tužibabom i tek onda neće hteti da priča s vama.
Nije vam ni sve jasno – da uopšte više neće da pričaju s vama i da su stalno grozni prema vama, to bi bilo jedno. Međutim, oni su takvi samo pred društvom – ne zadirkuju vas kad im niko nije tu. Čak se ne bune ni kada im roditelji kažu da vas odvedu da vam kupe patike, osim ako su planirali nešto baš u to vreme. Pitate se da li vas brat (sestra) još uvek vole. Ako vas vole, zašto vas povređuju? Šta da uradite pa da se vaši odnosi poprave?
Odmah da vam kažemo: da, vaš brat (sestra) vas i dalje vole, ništa manje nego ranije. Njihovo ponašanje prema vama kad im dođe društvo jeste čisto foliranje, pokušaj da pred svima pokažu kako su oni sad veliki i ne trpe nikakve "klince" u svojoj blizini. Verovatno je najbolje rešenje da porazgovarate s njima, da im, u trenutku kad niste ljuti na njih (pa ste sposobni da mirno razgovarate), kažete da vas njihovo ponašanje povređuje i boli. Predložite da napravite neki dogovor. Recimo, ako im smeta vaše prisustvo kad im dođe društvo, da im jednostavno ne ulazite u sobu (kao ni da oni ne ulaze vama u sobu kad dođe vaše društvo). Da razgovarate o tome šta njima smeta kod vas i šta vama smeta kod njih, pa da nađete neko zajedničko rešenje kako da izbegnete takve situacije.
Ovakav razgovor trebalo bi da uspe, ali postoji izvesna mogućnost da do sporazuma ipak ne dođe. U tom slučaju, ako nastave da vas vređaju i povređuju, jedino vam ostaje da zatražite pomoć roditelja. Nemojte se stideti toga; ako ste pokušali da sami rešite problem i tek nakon neuspeha se obratili roditeljima za pomoć, svakako niste mala beba ni tužibaba. Jeste potrebno da starijem bratu (sestri) ostavite prostora – niste istih godina i normalno je da će vas zanimati različite stvari, te da oni neće želeti da se baš stalno motate oko njih – ali, niko nema prava da vas vređa i povređuje, a najmanje rođeni brat ili sestra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bratponašanjeporodicasvađasestrastariji
Komentari (0)
Dodaj komentar