Sekret kod nevinih devojaka

Postoje neke pojave u vezi s telom devojaka u pubertetu koje mogu izgledati zbunjujuće, čak i uplašiti devojku, a zbog vrste problema o kome se radi, tinejdžerku (pa i stariju ženu!) bude blam da se nekome poveri. Jedan od takvih problema je i pojava sekreta.

Pod sekretom ovog puta mislimo na sluzavu tečnost koja se nekad luči iz vagine. Danas su devojke mnogo bolje informisane nego nekad o tome kakve sve promene mogu da očekuju na svom telu, ali se pojava sekreta uglavnom vezuje za seksualne odnose, pošto se prilikom seksa vagina prirodnim putem ovlaži. Međutim, vaginalni sekret ne samo što ne mora imati ama baš nikakve veze sa seksom već se može javiti i kod devojaka koje seksualne odnose nikada nisu imale.

Sam po sebi, pojačan sekret nije razlog za zabrinutost. Neke devojke i, kasnije, žene, tokom celog života imaju pojačan sekret. Kod većine to nije slučaj, već sekret bude pojačan povremeno, kada se vagina čisti. U tom sekretu biće loja, znoja, kao i ćelija koje se gule sa zidova vagine. Takav sekret je beličast ili proziran.

Međutim, ukoliko pojačano lučenje sekreta traje, i/ili ako sekret dobije neprijatan miris, promeni boju u žućkastu, ako osećate svrab i/ili peckanje u intimnoj regiji, to je već znak da treba da se zapitate šta se dešava. U navedenim slučajevima trebalo bi odmah otići ginekologu, jer je moguće da se radi o nekoj vaginalnoj infekciji (nema veze ako ste nevine, vaginalne infekcije ne dobijaju se samo putem seksa). Ako se stidite, idite sa mamom, starijom sestrom ili drugaricom – ali obavezno idite.

I nemojte mnogo da brinete – čak i ako se radi o nekoj infekciji, što se pre ta infekcija otkrije, brže i lakše se leči (neke od njih se leče bukvalno za tri dana). Najčešći lekovi su različite tablete, bilo one koje se uzimaju oralno, bilo one koje se koriste vaginalno (umetanjem u vaginu jednom ili dvaput dnevno – ništa bolno ni neprijatno, jednom kada je stavite, i ne osećate je).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.