Zaljubljen u prijateljicu

Nije nimalo retka pojava da se neko zaljubi u najboljeg druga ili drugaricu. Bez obzira na to što nije retka, ne postoji neko univerzalno rešenje za takvu situaciju – sigurno je da vam neće biti nimalo lako, i da će vam, ako želite nešto da preduzmete, biti potrebno mnogo hrabrosti.

Recimo, svoju najbolju drugaricu znate godinama. Uvek ste bili super prijatelji, ali su se sada vaša osećanja prema njoj promenila i voleli biste da vam bude devojka. Čini vam se da biste se super slagali – pa, već se super slažete, već ste bliski. Ali, jako vas plaši ideja da bi bilo kakav vaš pokušaj te vrste mogao da vam upropasti prijateljstvo i da biste zbog toga mogli u potpunosti da je izgubite. Ne znate šta da učinite.

Kad treba prići devojci koju jedva da znate, samo vam je simpatična, to nije nimalo lako – hoćete li joj se svideti? Šta ako vas grubo odbije i ismeje, i to pred svima? Zastrašujuće je prići nepoznatoj osobi. S druge strane, nije u tom smislu zastrašujuće prići najboljoj drugarici, ali je na neki način još teže, jer odlično znate kakvo biste prijateljstvo mogli da izgubite, dok za nepoznatu devojku niste na taj način emotivno vezani.

U principu, svodi se na to koliko vam je stalo do toga da vam najbolja prijateljica postane devojka. Ako se radi samo o poigravanju tom idejom, o: „Pa, bilo bi lepo da pokušamo“, bolje je da odustanete, jer rizikujete prijateljstvo zbog veze koja vam i ne deluje baš toliko bitno, lepo vam je i ovako. Međutim, ako se radi o tome da osećate da morate da budete u vezi s njom (svako ko je ikad iskusio to osećanje odlično zna koliko se razlikuje od: „Pa, bilo bi lepo“), pokušajte (osim ako trenutno nije u vezi, tada bi bilo bolje sačekati, da ne ispadne da želite da budete s njom samo zato što ste je videli s nekim drugim). Recite joj šta osećate prema njoj. Moguće je da i ona oseća isto prema vama, ali se plašila da vam to kaže – ako tako ispadne, super! Moguće je da neće znati odmah šta da vam kaže; ako tako ispadne, sačekajte dok ne raščisti sa sobom. Ako vas odbije, a vi ne budete prenapadni, sasvim je moguće da će prijateljstvo opstati – nećete steći nju kao devojku, ali ćete je i dalje imati kao drugaricu.

Nekad ispadne i da ona u trenutku iznenađenja pristane, pa se kasnije predomišlja i nesigurna je. Ako se to desi, budite strpljivi s njom (nemojte baš prevaru da tolerišete, ali prihvatite da ona ni sama nije još sigurna šta želi) – jednom kad se navikne na vaš novi odnos, biće vam drago što ste pokazali strpljenje i razumevanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.