najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ciklus Antonija Banderasa u Kinoteci od 3. do 7. oktobra

Institut Servantes i Jugoslovenska kinoteka organizuju od 3. do 7. oktobra ciklus posvećen svetski poznatom španskom glumcu Antoniju Banderasu, koji je ove godine primio „Počasnu nagradu Goja“ Španske filmske akademije.

Banderas je najmlađi glumac koji je dobio nagradu za životno delo, sa 54 godine. Tim povodom Institut Servantes priređuje ciklus koji obuhvata pet žanrovski različitih filmova u kojima je on igrao ili koje je režirao.

Program će biti prikazan u novoj zgradi Kinoteke, u terminu od 20:30. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaznice koštaju 200 dinara.

Ciklus „Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas“ obuhvata četiri filma između 1985. i 1990. u kojima je Banderas igrao i jedan iz 2006. koji je režirao, pružajući uvid u špansku kinematografiju 80-ih godina i pokazujući razliku između njegovih ranih radova i potonjeg prelaska iza kamere, navodi se u najavi.

Na otvaranju u subotu biće prikazana komedija „Faraonov dvor“ (1985.) u kojoj su pored Banderasa igrali neki od najboljih komičara španskog filma. Nedelja i ponedeljak su rezervisani za trilere „Zadovoljstvo ubijanja“ (1988.) i „Ako ti kažem da sam pao“ (1989.), a u utorak je na programu film u kojem je Banderas odigrao neizbežnu rolu zavodnika „Protiv vetra“ (1990.).

Ciklus će zatvoriti film koji potpisuje kao reditelj „Put u nepoznato“ iz 2006. gde okom zrelog posmatrača oslikava probleme omladine u 21. veku.

Odluku da mu dodeli „Počasnu nagradu Goja“ Španska filmska akademija donela je na osnovu Banderasove „briljantne karijere sa obe strane Atlantika, tokom koje je realizovao raznovrsne uloge, pokazao svoje rediteljsko umeće i uronio i u oblast produkcije“. Nagradu mu je uručio čuveni reditelj Pedro Almodovar, sa kojim je Banderas više puta sarađivao.

U govoru prilikom primanja nagrade Banderas je istakao da je „gluma za njega više od profesije, da sve što poseduje i što on jeste zahvaljuje upravo ovom zanimanju“.

Nagrade Goja dodeljuju se od 1987. godine u različitim kategorijama za najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku – iz Španije i Latinske Amerike.

Banderas je počeo da radi od rane mladosti na televiziji i u pozorištu, a na velikom platnu debitovao je u Almodovarovom „Lavirintu strasti“ i potom sa njim snimio još četiri filma. „Matador“, „Žene na rubu nervnog sloma“, „Veži me“ doprineli su da Banderas postane velika nada španskog filma. Nakon tih ostvarenja počinje njegova internacionalna karijera koja ga je dovela do Holivuda.

U SAD je snimio svoj rediteljski debi „Ludi u Alabami“ (1999). U njegovom drugom dugometražnom filmu „Put u nepoznato“ očigledna je ljubav prema rodnoj Malagi.

(Tanjug)

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar