Hana Arent

Žanr: drama
Trajanje: 113 min.
Zemlja porekla: Nemačka, Luksemburg, Francuska
Festivali i nagrade: svetska premijera – Međunarodni filmski festival u Torontu, septembar 2012

Glavne uloge: Barbara Sukova (Barbara Sukowa), Aksel Milberg (Axel Milberg), Dženet Maktir (Janet McTeer), Julija Jenč (Julia Jentsch)
Scenario: Pam Kac (Pam Katz), Margaret fon Trota (Margarethe von Trotta)
Režija: Margaret fon Trota (Margarethe von Trotta)

SINOPSIS
Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin "Njujorker". Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla iznenađena je ravnodušnošću kojom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu o "banalnosti zla" i piše članak koji u javnosti izaziva pravi skandal.
O FILMU
U svom najnovijem ostvarenju "Hana Arent" nemačka rediteljka Margaret fon Trota bavi se odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Naslovnu ulogu tumači Fasbinderova diva Barbara Sukova.
O REŽISERU
Martagaret fon Trota (reditelj i scenarista)
Umetničku karijeru započinje daleke 1968. u vreme studentskih nemira i Crvenih brigada, najpre kao glumica, scenaristkinja i producentkinja na televiziji, a potom i kao rediteljka. Burnih sedamdesetih godina uspešno glumi u nizu značajnih ostvarenja tadašnjeg novog nemačkog talasa, naročito u filmovima Rajnera Vernera Fasbindera ("Bogovi kuge", "Američki vojnik", "Opomena svetoj kurvi"), kao i kod Folkera Šlendorfa (za koga se udala i sa kojim je, pored glume, sarađivala na brojnim scenarijima). Režiju prvog filma ("Izgubljena čast Katarine Blum", 1975) uradila je u saradnji sa Šlendorfom, a prema noveli Hajnriha Bela. Njeno prvo samostalno rediteljsko ostvarenje je film "Drugo buđenje" Kriste Klage 1978, da bi već sa svojim drugim filmom "Nemačke sestre" započela svoju dugu i blistavu karijeru osvojivši Zlatnog lava u Veneciji 1981. godine.
Oficijelni sajt

Premijera: 17. decembar 2013. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda u terminu od 21 sat

Ostavite komentar