najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ljubav je u vazduhu (Amour & turbulences)

Žanr: romansa
Trajanje: 96 min.
Originalni naziv: Amour & turbulences (2013)

Glavne uloge: Ludivinj Sanjije (Ludivine Sagnier), Nikolas Bedo (Nicolas Bedos), Džonatan Koen (Jonathan Cohen)
Scenario: Ksavije Nemo (Xavier Nemo)
Režija: Aleksandar Kastanjeti (Alexandre Castagnetti)

SINOPSIS
Na letu od Njujorka do Pariza, gde bi uskoro trebalo da se venča, prelepa Džuli zatekne se na sedištu pored Antoana, šarmantnog hedoniste u koga je bila zaljubljena pre tri godine. Dok Džuli pokušava da izbegne kontakt s njim nekoliko časova, a Antoan smišlja načine da je opet osvoji, mi putujemo kroz vreme i dobijamo uvid u sve faze njihove ljubavne veze, od prvog susreta do raskida, uz pregršt ekstravagantno romantičnih, ali i izuzetno sarkastičnih scena, koje čine taj let najprivlačnijim putovanjem u njihovim životima.
REDITELJ O FILMU
Pre dosta vremena rekao sam Matjeu Robineu i Žilijenu Ralantou da želim da snimim romantičnu komediju. Obožavam filmove koji mi ulivaju nadu – kada je dvoje ljudi stvoreno jedno za drugo, poželim da ih sudbina (ili magija priče) spoji po svaku cenu. Takođe, verujem da će vas ljubav u filmovima, ako se potrudite i dozvolite da vas ona vodi, osloboditi vaših neuroza i taštine sve dok više ne bude razloga da se ljubav završi.
Kad su me producenti pitali da li želim da režiram film "Ljubav je u vazduhu", odmah sam pristao. Scenario je bio riznica holivudskih klasika koje izuzetno cenim (Notting Hill, Bridget Jones, Music and Lyrics, 50 First Dates), a glavni lik je prerasli adolescent, kojeg ja, u nežnoj dobi od 36 godina, osećam da dobro poznajem iz stvarnog života i fikcije. Antoan se plaši svega što ima prizvuk obaveze — kada ne bi smeo da zavodi druge, izlazi s prijateljima ili prosto bude slobodan da bude svoj. On vrlo podseća na četiri prerasla deteta iz "Les Invincibles", serije za koju sam pisao scenario i korežirao za "Arte". Što se tiče Džuli, siguran sam da će se žene odmah poistovetiti s njom, prikrivenom romantičarkom koju su prethodna iskustva uverila da su druge žene uvek u pravu i da je princ na belom konju varalica i lažov. Ipak, duboko u sebi, ona još uvek čuje onaj majušni glas koji joj šapuće: "Možda je on taj".
Pre svega, tema i originalnost premise filma "Ljubav je u vazduhu" dozvolili su mi da se zabavim načinom na koji se njihova prisećanja ne poklapaju – svojevrsnim relativizmom koji često saseče ljubav u korenu. Pošto priču pričaju sami protagonisti i ona se filtrira kroz njihova ne sasvim nepristrasna sećanja, čini se kao da posmatramo suđenje na kojem Antoan i Džuli naizmenično preuzimaju ulogu svedoka koji su stavljeni na milost i nemilost porotnika, tj. drugih putnika u avionu.
To je bilo veoma stimulativno jer mi je davalo veću slobodu da budem kreativan kao reditelj, poigravajući se prošlošću i sadašnjošću, koje mogu da se preklapaju, pa je okruženje postalo teatar psihološkog prostora, što je dozvoljavalo neobično i uzbudljivo osvetljenje i kompoziciju, i nenaglašene veze koje prave sećanja podstaknuta psihološkim stanjem u kakvom su naši protagonisti. Dakle, cilj je bio snimiti film koji će više dirnuti čula nego intelekt, polje za koje film kao umetnost ima sredstva kojim će ga istražiti, kao što nam je pokazao Mišel Gondri u svom filmu "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", koji se bavi sličnom temom kao i Felinijev "Amarkord", na primer.
Kad je reč o zvuku, želeo sam da se poigram atmosferom i rapoloženjima dok – ovo govori muzičar u meni – pronalazim i stvaram "idealnu plejlistu" za ljubavnu priču – što je iznenađujuće uzbudljiv proces, bilo da ste izabrali klasične hitove, skrivene bisere ili komponovanu muziku za film.
Premijera: 12. septembar 2013. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.