najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 94 min.
Zemlja porekla: Nemačka

Glavne uloge: Lucia Topolansky, Jose Mujica
Režija: Heidi Specogna

SINOPSIS

Skoro osamdesetogodišnjak, Hose Pepe Muhika poznat je kao najsiromašniji predsednik na svetu. On, naime, sedamdeset posto svojih prihoda poklanja. Sedamdesetih godina 20. veka borio se kao gerilac protiv diktatorskog režima u Urugvaju, a od 2010. godine nalazi se na čelu te Latinoameričke države. “Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje”, prati život njega i njegove supruge tokom nekoliko godina. Intervjui sa predsednikom proizvod su montaže arhivskih snimaka i scena iz svakodnevnog političkog života, u okviru kog se, između ostalog, Muhika bori i za legalizaciju marihuane.

Dokumentarac Hajdi Spekonge nastavak je Tupamaros-a (takođe iz saradnje sa Rajnerom Hofmanom), filma o gerilskom pokretu u kome se Muhika borio protiv siromaštva, ne libeći se da upotrebi nasilje. Od tada je ostavio oružje, a njegovo glavno sredstvo borbe sada je reč. O tome svedoče govori koji svaki put drže pažnju publike. Ali, kako se ovi veliki ideali mogu porediti sa haotičnom političkom stvarnošću? Sedeći u stolici na svojoj maloj farmi, Muhika sa lakoćom objašnjava kako je kapitalizam ukorenjen u našoj kulturi i kako prouzrokuje gubitak ljudske dimenzije, dok u svojoj prostranoj kancelariji u Montevideu izgleda iscrpljeno, što i nije toliko prijatno.

O FILMU

“Pepe Muhika – Lekcije iz cvetne leje“ prati život „najsiromašnijeg predsednika na svetu“ tokom njegovog poslednjeg mandata. U intervjuima snimljenim na porodičnoj farmi, na kojoj zajedno sa svojom suprugom uzgaja cveće, ovaj nepokolebljiivi borac za pravdu i za prava najugreženijih otkriva da je njegovo najefikasnije sredstvo političke borbe: reč.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.