Pet legendi

Žanr: animirani, sinhronizovan, 3D
Trajanje: 97 min.

Glavne uloge u sinhronizaciji: Dragan Vujić Vujke, Siniša Ubović, Bojan Lazarov, Jelena Petrović, Milan Antonić, Aleksa Stanilović
Glavne uloge: Alek Boldvin (Alec Baldwin), Hju Džekmen (Hugh Jackman), Ajla Fišer (Isla Fisher)
Scenario: Vilijam Džojs (William Joyce)
Režija sinhronizacije: Dragan Vujić Vujke
Režija: Piter Remzi (Peter Ramsey)

SINOPSIS
Šta bi bilo kad bi postojale još neke priče o Deda-Mrazu (Alek Boldvin/Dragan Vujić Vujke), Uskršnjem Zeki (Hju Džekmen/Bojan Lazarov), Vili Zubić (Ajla Fišer/Jelena Petrović) i Peščanku pored onih u koje svi veruju? Šta kad bi dobroćudni davaoci poklona, jaja, para i snova bili mnogo više od onoga što mislimo? U animiranom Drimvorksovom filmu "Pet legendi" oni to i jesu! Besmrtne, snažne i brze, ove dečije legende imaju zadatak da svim silama zaštite nevinost i maštu dece svih uzrasta. Kad se pojavi pretnja koja planira da zbriše sve Čuvare time što će deci ubiti nadu i snove, ovim voljenim krstašima biće potrebna pomoć Džeka Mraza (Kris Pajn/Milan Antonić), nevoljnog novog regruta koji bi radije uživao u zimskom danu nego spasavao svet.
Od najudaljenijih dubina Severnog pola, preko krovova Šangaja i gradića u Novoj Engleskoj, Čuvari će se uključiti u epsku borbu protiv zavodljivo pokvarene Babaroge Mrkija (Džad Lo/Siniša Ubović), čije mahinacije da pokori svet šireći strah po celom svetu može da pobedi samo snaga vere i magija Čuvara.
O FILMU
"Pet legendi" su više od spleta omiljenih legendi iz detinjstva, oni su grupa heroja s izvanrednim sposobnostima. Kad zli duh poznat pod nazivom Mrki reši da sruši sva naša voljena verovanja, besmrtne legende moraće prvi put da udruže snage i zaštite nadu, verovanja i maštu koja živi u svima nama.
U ovoj epskoj 3D fantaziji/avanturi igraju Alek Boldvin kao Sever (Dragan Vujić Vujke), Hju Džekmen kao Uskršnji Zeka (Bojan Lazarov), Ajla Fišer igra Vilu Zubić (Jelena Petrović), Džek Mraz je Kris Pajn (Milan Antonić), dok Mrkija igra Džad Lo (Siniša Ubović).
Pre 14 godina, šestogodišnja ćerka Vilijama Džojsa, Meri Ketrin pitala je svog tatu da li su Deda Mraz i Uskršnji Zeka prijatelji. To je bilo pitanje koje je zaintrigiralo ovog autora i ilustratora. Kad je malo razmislio, veselo je odgovorio: "Da!", i počeo da ispreda zanimljive priče za laku noć za Meri Ketrin i njenog mlađeg brata Džeksona, koji su slušali priče ne samo o dobrom starom Deda-Mrazu i Uskršnjem Zeki već i o Džeku Mrazu, Vili Zubić, Peščanku, Čoveku na Mesecu, pa čak i o Babarogi. Kako su priče postajale komplikovanije, tako je Džojs počeo da uviđa njihov potencijal.
Danas Džojs ima napisanu kolekciju od 13 priča u serijalu "Čuvari detinjstva", koje opisuju obiman folklor svakog lika. Što je iznenađujuće, ispostavilo se da su oni mnogo moćniji nego što je iko od nas mogao da zamisli.
"Oni su kul, fantastični i pravi heroji", kaže Džojs. "Imaju ogromna carstva koja nadgledaju sve što rade, bilo da je to put po celom svetu kako bi se u jednoj noći podelili pokloni, ili uskršnja jaja, ili lete svake noći i skupljaju mlečne zube." S obzirom na njihovu jedinstvenu premisu, u Holivudu je postojala velika zainteresovanost za to da se Džojsove priče pretvore u igrani film – čak i pre nego što je knjiga izdata. Ali tek kad se susreo s čelnikom Drimvorksa, Džojs je znao da je našao pravi dom za svoje priče.
Džojs jedva čeka da publika pogleda ovaj film. "Uzbuđen sam što će videti likove koje svi dobro znaju i uz koje su odrasli na novi i herojski način", kaže on. "Ovo je svet čiji će deo publika želeti da bude. Pun je avanture, drame, ali ima i humora. Svaki lik je neverovatno smešan, kao i način na koji se međusobno peckaju i prepiru, a način na koji sarađuju na ovoj izuzetno važnoj misiji zaista je inspirativan", kaže režiser Remzi.
"Nadam se da će do kraja filma publika osećati isto što i mi, da su Čuvari upravo onakvi kakvi i očekujemo da budu heroji – impresivni, moćni i hrabri – ali u isto vreme i divni i pristupačni kao neki stari prijatelji", kaže Stajnberg. "To što sam dobio priliku da se družim s ovim legendama u koje sam toliko verovao kao mali je sjajno. Mislim, mi smo sad ortaci. Toliko dece sanja o tome da se druže sa Deda-Mrazom i Uskršnjim Zekom i da vide kako oni rade to što rade. To je moj posao. To je ono što ja mogu da radim kad pišem svoje knjige i gledam ovaj film – družim se s ovim likovima za koje sam kao mali mislio da su najbolji na svetu. Od toga nema ništa bolje!", kaže Džojs.
Oficijelni sajt

Premijera: 29. novembar 2012. godine

Ostavite komentar