najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (petak, 26. februar, video)

44. FEST počinje u danas u Centru “Sava” u 19 časova. Čast da publiku uvedu u novo izdanje Festivala imaće glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović, koji će biti voditelji ceremonije. Publika, kao i do sada, može da očekuje brojna iznenađenja na ceremoniji svečanog otvaranja, a nakon toga uslediće projekcija filma “Vlažnost” Nikole Ljuce. Svečano otvaranje obogatiće muzički nastup pevačice Aleksandre Kovač i pevača Marka Tolje koji će izvesti svoju duet pesmu “Ljubav”.

Ovogodišnji slogan pod kojim se naš najveći filmski festival održava glasi “Briše granice”, jer se tokom sastavljanja programa i koncepcije 44. FEST-a nametnula jedna tema – migracije. U okviru FEST-a, koji se održava od 26. februara do 6. marta, biće premijerno prikazano 110 filmova u 12 programskih celina.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda, isprovociran spletom okolnosti, odlučio da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života.

Međunarodni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik. Predsednik žirija biće uvaženi ruski reditelj Pavel Lungin, a ostali članovi su: Darko Bajić, Hristina Popović, Janko Popović Volarić i Gjermund Gisvold.

U sledećih deset dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Srpski film – takmičarski

Naziv filma: “Vlažnost” (“Humidity”)
Zemlja porekla: Srbija, Holandija, Grčka, 2016
Termin prikazivanja: petak, 26. februar, 19.00 časova
Žanr: drama, misterija
Trajanje: 113 min.
Trejler: Vlažnost, 2016

Glavne uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Marija Krakman, Katarina Marković, D ragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Vanja Ejdus, Jasna Ornela Beri, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin, Tanja Petrović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Marija Opsenica
Scenario: Staša Bajac, Nikola Ljuca
Režija: Nikola Ljuca

SINOPSIS

Petar je zgodan i harizmatičan menadžer uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina sačekuje ga na aerodromu. Oni dolaze kući i, dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije

Naziv filma: “Komuna” (“Kollektivet”)
Zemlja porekla: Danska, 2016
Termin prikazivanja: petak, 26. februar, 22.00 časa
Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Trejler: Komuna, 2016

Glavne uloge: Ulrich Thomsen, Fares Fares, Trine Dyrholm
Scenario: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Režija: Thomas Vinterberg

SINOPSIS

Erik i Ana, obrazovan par, i njihova ćerka Freja, osnivaju komunu u Erikovoj velikoj kući u predgrađu Helerup. Usredređujući se na malu porodicu, film nas uključuje u san prave komune. Tu smo na sastancima kućnog saveta, večerama i proslavama. Pod jednim krovom tu su prijateljstvo, ljubav, porodica i zajedništvo. Ipak, kada se odobri useljenje Erikove ljubavnice, sve počinje da se menja.

Programska celina: Specijalne projekcije

Naziv filma: “54 (Rediteljska verzija)” (“54 (Director’s Cut)”)
Zemlja porekla: SAD, 1998 – 2015
Termin prikazivanja: petak, 26. februar, 23.59 časova
Žanr: drama, muzički
Trajanje: 106 min.
Trejler: 54, 2015

Glavne uloge: Ryan Phillippe, Salma Hayek, Sela Ward, Neve Campbell, Mike Myers, Breckin Meyer
Scenario: Mark Christopher
Režija: Mark Christopher

SINOPSIS

Godine 1998. reditelj Mark Kristofer stvorio je filmski spomenik legendarnom Studiju 54, razmetljivoj mešavini Art Dekoa i razuzdanog hedonizma sedamdesetih. Na zahtev producenata, njegov film o prestižnom njujorškom disko klubu pretrpeo je znatne izmene pre bioskopske premijere i dodato je 25 minuta novog materijala, uključujući i završetak, koji se razlikovao od originalnog scenarija. Sedamnaest godina nakon premijere producentske verzije prvi put je prikazana mukotrpno rekonstruisana originalna verzija, koja donosi priču o mladom, kovrdžavom, plavokosom momku iz Džerzija, Šejnu, koji se prepušta očaravajuće glamuroznom svetu seksa, droge i diska, uspevši da se iščupa neposredno pre nego što policija zatvori klub. Ova reintegrisana verzija je teža, mračnija, tripoznija i, pre svega, homoerotičnija od verzije koja je, svojevremeno, ugledala svetlost dana.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana a novost je da karte za projekcije u centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn putem Eventima. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.

Koristan link: Zvanična prezentacija FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike