Film „Dankinja“ od sutra u bioskopima

Film „Dankinja“, premijerno prikazan na ovogodišnjem Festu, od sutra će biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavio je distributer „Taramaunt“.

Foto> Youtube/Printscreen

Foto> Youtube/Printscreen

Zasnovan na romanu Dejvida Ebershova, „Dankinja“ je ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner, koje igraju oskarovac Edi Redmejn („Teorija svega“) i oskarovka Alisija Vikander („Ex Maćina“), a režiju potpisuje oskarovac Tom Huper („Kraljev govor“, „Jadnici“).

Vikander je osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu u ovom dirljivom filmu.

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner je oženjen Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata i radi portrete uglednih građana.

Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali sve će početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu.

Ajnar će uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena.

Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet, ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

Napustiće svoju domovinu i otići u Pariz gde ljudi imaju otvorenija shvatanja i gde će Gerdina karijera nastaviti da cveta i gde će brak ovog para evoluirati, ali ne bez napora.

Dankinja (video)

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar