najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nedelja finskog filma od 14. do 18. aprila

Nedelja finskog filma biće održana od 14. do 18. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a pod sloganom „Drugačiji“ biće prikazano devet ostvarenja u selekciji Stefana Arsenijevića.

Zamenica ambasadora Finske u Beogradu Outi Isotalo rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da se ove godine četvrti put organizuje Nedelja finskog filma, koja je doprinela intenziviranju saradnje između dveju država.

Ona je naglasila da je finska kinematografija poslednjih godina doživela procvat pa je tako tokom prošle godine snimljeno 45 dugometražnih filmova koje je videlo 2,5 miliona gledalaca, što ukazuje na sve veće interesovanje finske publike za domaća ostvarenja.

Arsenijević je rekao da oseća veliku prazninu zbog odlaska inicijatora, osnivača i selektora Nedelje finskog filma Nebojše Popovića.

„Čudno je pripremati Nedelju finskog filma u Beogradu bez Nebojše Popovića. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli Akija i Mike Kaurismakija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili“, naglasio je Arsenijević.

Selektor je rekao da mu je ideja bila da u okviru ovogodšnje selekcije prikaže najbolja ostvarenja snimljena u protekle dve godine, kao i raznovrsnost finske kinematografije.

Arsenijević je najavio da će na programu biti jedan od najboljih finskih filmova ikad snimljenih – „Mačevalac“ Klausa Haroa, koji je bio nominovan za Zlatni globus i našao se u užem izboru od osam ostvarenja za Oskara za najbolji strani film.

Publika će videti i ostvarenje „Oproštaj“ Petrija Kotvica, zatim najgledaniji film u finskim bioskopima prošle godine – „Džangrizalo“ Domea Karukoskija, kao i umetnički film „Bekstvo“ Juke-Pake Valkeape.

Nešto potpuno drugačije donosi Aleksi Salmenpera u svom ostvarenju „Distrakcije“, dok oni koji vole specifičan finski humor uživaće u delu „Glavom napred“ Antia Heikia Pesonena.

Biće prikazana i tri dokumentarca: „Autoput Aljaska“ Aleksija Salmenpere, „Ljubav i inženjering“ Tonislava Hristovog i „Piksadores“ Amira Arsamesa Eskandarija, kojim počinje Nedelja finskog filma.

Prema rečima Arsenijevića, ovogodišnja Nedelja finskog filma donosi „galeriju osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu – totalno drugačiji od drugih“ i to je „crvena nit“ koja se provlači kroz sve filmove u selekciji.

Gosti manifestacije biće direktorka međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda Jana Puskala, reditelj Juka-Peka Valkeapa i reditelj Amir Arsames Eskandari, koji je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju gde je živeo do rata devedesetih godina prošlog veka nakon čega je azil pronašao u Finskoj.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike