najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Počeo 73. filmski festival u Veneciji

Međunarodni filmski festival u Veneciji, 73. po redu, otvoren je filmom „La La Land“ sa Rajanom Goslingom i Emom Stoun u glavnim ulogama, prenose mediji.

Reč je o retro džez mjuziklu koji govori o mukama i radostima s kojima se suočavaju oni koji slede svoje snove, a Gosling i Stoun su, kako govore prve kritike, briljantno odigrali svoje uloge.

Nakon otvaranja festivala, u znak poštovanja prema žrtvama potresa koji je prošle nedelje pogodio centralnu Italiju, sinoć nije održana tradicionalna gala večera i prijem.

Film „La La Land“ reditelja Demijena Šazela jedan je od dvadeset uvrštenih u konkurenciju za Zlatnoga lava. U četvrtak sledi projekcija filma „Les beaux jours d`Aranjuez“ Vima Vendersa, a reč je o adaptaciji drame austrijskoga pisca Petera Handkea.

U glavnoj konkurenciji najstarijega festivala na svetu, venecijanske Mostre, biće prikazan i film Terensa Malika „Voyage of Time“, dokumentarac o svemiru u kojem ulogu naratora ima Kejt Blančet, zatim triler modnog dizajnera Toma Forda „Nocturnal Animals“ sa u kojem igraju Džejk Džilenhol i Ejmi Adams.

Tu su još i „Jackie“, biografski film o Džeki Kenedi koju glumi Natali Portman, zatim „On the Milky Road“ (Na mlečnom putu) Emira Kusturice s Monikom Beluči, „Paradise“ Andreja Končalovskog o troje pojedinaca čiji se putevi ukrštaju usred rata i mnogi drugi, prenosi Hina.

Van konkurencije biće prikazana i drama na temu Drugog svetskog rata „Hacksaw Bridge“, u režiji Mela Gibsona kao i rimejk klasičnog vesterna „Sedmorica veličanstvenih“ Nika Picolata.

Zlatnog lava za životno delo primiće francuski glumac Žan-Pol Belmondo i poljski reditelj Jerži Skolimovski, dok će posebne projekcije biti posvećene reditelju Majklu Čiminu i Abasu Kiarostamiju koji su preminuli u julu.

Devetočlani žiri predvodi britanski reditelj Sem Mendes, a odluka o nagradama biće objavljena zadnjeg dana festivala, 10. septembra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike