U trendu

Akademija Saveza slepih Srbije povodom dva jubileja

BEOGRAD – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je danas svečanoj akademiji Saveza slepih Srbije povodom dva jubileja – 75 godina njegovog rada i 50 godina postojanja njihove biblioteke „Dr Milan Budimir“.

Gojković je istakla da biblioteka, koja nosi ime akademika i jednog od najznačajnijih srpskih filologa Milana Budimira (1891-1975), kao najveća u regionu čuva dragoceno kulturno blago i nezamenljiv je čuvar srpskog jezika u njegovom zvučnom obliku i na Brajevoj azbuci.

„Svojom bogatom zbirkom knjiga i publikacija, ova biblioteka daje nemerljiv doprinos na polju kulture i književnosti i mogućnost slepima i slabovidima za njihovo usavršavanje i obrazovanje“, ocenila je Gojković, saopštilo je Ministarstvo.

Savez slepih je na svečanosti uručio povelju Gojković, koja je istakla da priznanje ima veliku vrednost i predstavlja obavezu više da i u vremenu pred nama posvećeno i predano pomažemo razvoj biblioteke i drugih kulturnih sadržaja za slepe i slabovide, kaže se u saopštenju.

Prema rečima Gojković, Srbija je u prethodnoj deceniji ostvarila vidan napredak u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i kroz poboljšanje zakona, a „danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, imamo obavezu da čitavo društvo podsetimo na potencijale i postignuća osoba sa invaliditetom“.

Ona je istakal da je od izuzetnog značaja da se podigne svest društva da su osobe sa invaliditetom ravnopravni građani naše zemlje.

„Tu svest zajedno moramo da gradimo, pre svega putem vaspitanja, obrazovanja, ali i kroz kulturne i medijske sadržaje, koji bi trebalo da u što većoj meri afirmišu vrednosti na kojima počivaju društvena ravnopravnost i dostupnost“, zaključila je Gojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.