U trendu

Austrijski umetnik Ervin Vurm održao predavanje u Beogradu

BEOGRAD – Austrijski umetnik Ervin Vurm održao je danas predavanje o svom stvaralaštvu u Rektoratu Univerziteta umetnosti u susret prvoj samostalnoj izložbi u Srbiji „Jedan minut zauvek“ koja će trajati od 7. aprila do 9. avgusta u Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

U ispunjenoj Svečanoj sali Rektorata, Vurm je uz projekcije slajdova prisutnima predočio svoj umetnički rad i razvoj od skromnih početaka kada kao mladi umetnik nije imao novca i kada je deleći studio sa još četvoro drugih bio došao na ideju da iz nužde koristi jeftine odbačene materijale, poput drvenog otpada.

Vurm je rekao, između ostalog, da je brzo shvatio da je njegovo početno stvaralaštvo bilo reakcija na određena shvatanja umetnosti, što mu nije bio cilj, jer je hteo naći svoju „osnovnu tačku iz koje je moguće se razvijati iz godine u godinu, koja će voditi negde“.

„Korišteći materijale iz svog života i okruženja upitao sam se zašto ne koristiti sve? Shvatio sam da je u suštini svaki materijal moguće upotrebiti kao i ljude, teme i ideje. Tada sam shvatio da je moguće upotrebiti čitav svet da bi se napravilo umetničko delo“, rekao je Vurm.

Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.
Vurm je slavu stekao devedesetih serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja.

Njegova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup, preispitujući istovremeno svetu i konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

Kako je najavljeno iz Muzeja savremene umetnosti, izložba „Jedan minut zauvek“ težiće da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus Vurma, a sem „Jednominutnih skulptura“ biće predstavljeni i njegovi drugi ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća“, „Debeli automobil” i „Debela kuća“.

Govoreći o nastanku „Debelog auta“, Vurm se prisetio da je do takve skulptorske teme dosaao u trenutku kada je shvatio da dodavanjem gline skulptura dobija na obimu što podseća na debljanje kada jedemo.

„Zanimalo me da povežem skulpturu i društvena pitanja. Želimo da budemo mršavi, dobro izgledamo, da živimo večno, da ne starimo…Pomislio sam kad spojim biološku stvar starenja sa tehničkom stvari kao što je auto nešto drugo ispadne. I jeste ispalo. Ođednom je taj auto postao čovečan“, rekao je Vurm.

Govorio je i o tome kako je posipanjem prašine preko eksponata, kao što su makaze, i potom njegovim uklanjanjem na površini dobijao oblik koji mu je bio zanimljiv kao „nevidljivi trodimenzionalni objekt“ ili kako je koristio za skulpture stare džempere koji bi se posle nekoliko nedelja izložbe vratili osnovnoj odevnoj nameni.

„Uvek sam istraživao. Kad stojim mirno pitanje je da li je to akcija? Da li sam istovremeno i skulptura? Mogu li biti skulptura ili je to i akcija? Gde je granica te dve stvari?“, primetio je Vurm.

Predavanje su organizaovali Univerzitet umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti i Austrijski kulturni forum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.