U trendu

Balkanska poezija

Jedan od najdostojnijih baštinika onog najboljeg u svom narodu ali i u narodima Balkana, Hristos Papucakis, preminuo je u Atini. Arhitekta po struci, Papucakis je 34 godine uređivao atinski politički nedeljnik "Anti", koji je postao institucija grčkog javnog života i nezaobilazna stavka u naučnim bibliografijama. U njegovoj redakciji okupljali su se najugledniji grčki intelektualci i progresivni mladi ljudi. Ipak, najveće delo Hristosa Papucakisa jeste "Antologija balkanske poezije", na kojoj je intenzivno radio punih 15 godina.
"Antologija" je zamišljena kao zbirka poezije svih balkanskih naroda, prevedena na sve balkanske jezike i objavljena u svim balkanskim zemljama. Nazvana je "Haemus", po latinskom imenu planine Balkan (Hem). To centralno uzvišenje, "centar koji nam neprekidno izmiče" po Fukou, deli sve balkanske narode, ali ih istovremeno i okuplja oko sebe, uprkos stalnom "begu od Balkana" (prema mnogim analitičarima, jedna od glavnih crta svakog balkanskog naroda jeste upravo insistiranje na tome da on nije balkanski, a svi drugi oko njega to jesu). Početna ideja potekla je od bugarskog neoheleniste, prevodioca i pisca Stefana Gečeva, kome je knjiga i posvećena. Osmišljavanje i realizaciju projekta preuzelo je na sebe udruženje građana "Prijatelji časopisa Anti" sa Papucakisom na čelu.
U procesu nastajanja "Antologije", Atina je imala samo tehničku i koordinativnu ulogu. Izbor pisaca, pesama, pisanje propratnih tekstova i napomena – u potpunosti su prepušteni uredničkim komisijama – grupi književnika i antologičara svake zemlje. Oni su izabrali desetak pesnika i predstavili svakog od njih sa po nekoliko pesama, a zatim su sve pesme prevedene na sve balkanske jezike. Našu komisiju sačinjavali su Miodrag Perišić, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković u saradnji sa srpskim PEN centrom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.