U trendu

„Bekstvo preko granice“ laureat Nagrade mlade publike EFA

BERLIN – Film „Bekstvo preko granice“ (The Crošing) rediteljke Džoan Helgeland dobitnik je ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA) iz Berlina, o kojoj je u nedelju veče odlučivalo više od 3600 članova mladog žirija širom Evrope. Nagrada mlade publike EFA u Srbiji se organizuje u okviru edukativnog programa „Slobodna zona Junior“ iz Beograda, uz pokrovitelja Fond B92, u saradnji sa Filmskim festivalom „Slobodna zona“ i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Čast da budu deo ove manifestacije, da gledaju filmove, učestvuju u diskusijama o filmu i glasaju za nominovana ostvarenja imalo je i 100 učenika i učenica iz 29 mesta u Srbiji.

Pored lauerata, u trci za prestižnu nagradu mlade filmske publike u Evropi, našla su se i ostvarenja „Pinokio“ u rediteljskoj viziji talentovanog Matea Garonea, kao novo, integralno čitanje originalne bajke Karla Kolodija, i „Vulfvokers“ režiserskog para – Tom Mur i Ros Stujart.

Rediteljka filma „The Crošing“ Džoan Helgeland na ceremoniji se zahvalila Evropskoj filmskoj akademiji i svim mladim ljubiteljima filma koji su ove godine činili žiri u 38 zemalja Evrope.

Ona je izjavila da sva tri filma pokazuju da su potrebni filmovi za decu koji podstiču saosećajnost i poručila članovima mladog žirija: „Vi ste naša budućnost.“

Usled pandemije virusa Kovid-19, Nagrada mlade publike u našoj zemlji realizovana je u onlajn formi, a ceremoniju proglašenja pobednika, bez prisustva publike, u sedištu Evropske filmske akademije u Berlinu vodila je mlada glumica Ivana Noa.

Događaj je uživo emitovan na sajtu yaa.europeanfilmawards.eu gde je i dalje dostupan za gledanje.

Radnja nagrađenog filma „Bekstvo preko granice“ smeštena je u Norvešku, u vreme nemačke okupacije 1942. godine.

Roditelji 10-godišnje devojčice Gerde i njenog brata Ota uhapšeni su zbog učešća u lokalnom pokretu otpora i sumnje da kriju Jevreje štiteći ih od deportacije.

Gerda i Oto ostaju sami, a ubrzo u podrumu svoje kuće otkrivaju dvoje jevrejske dece i odlučuju da završe ono što su njihovi roditelji započeli, i tako se upuštaju u opasnu avanturu kako bi pomogli svojim novim prijateljima.

Na putu ka slobodi, kroz zavejanu šumu, junaci će se sretati sa mnogo živopisnih likova, a odluku o tome da li da im veruju moraće da donesu sami.

Ovo pobedničko ostvarenje, koje je osvojilo srca mlade filmske publike širom sveta zasnovano je na nagrađivanoj knjizi Maje Lunde iz 2012. godine, a predstavlja odu prijateljstvu, beskompromisnoj ljubavi i velikoj hrabrosti mladih ljudi.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade osobe za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima.

Takođe predstavlja i svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.