U trendu

Beograd dobio bibioteku ruske literature Sergej Mihalkov

Biblioteka ruske literature „Sergej Mihalkov“, koja obuhvata oko 2.000 knjiga i raznih oblika multimedijalne gradje, što će činiti osnovu bibliotečkog fonda, otvorena je danas u Beogradu.

Ta biblioteka će funkcionisati kao poseban fond Biblioteke „Vladan Desnica“, koja je smeštena u beogradskom Centru „Sava“. 

Danas otvorena biblioteka na Novom Beogradu je 15. po redu biblioteka, u Rusiji i svetu, koja nosi ime Mihalkova, rečeno je na otvaranju.

Pre otvaranja, predstavnica Ruskog fonda „Kultura“ Julija Subotina-Mihalkova i direktorka Biblioteke grada Beograda, u čijem sastavu je biblioteka „Vladan Desnica“, Jasmina Ninkov potpisale su Sporazum o saradnji.

Cilj sporazuma je da doprinese daljem razvoju srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza, pri čemu je otvaranje biblioteke koja nosi ime poznatog ruskog pisca za decu jedan od koraka u tom pravcu.

Subotina-Mihalkova je rekla da donacija obuhvata dela savremenih ruskih klasika ali i knjiga za decu, dok je Ninkovljeva ukazala da je poklon izuzetno značajan za sve gradjane Beograda.

Mihalkov (1913-2009) bio je poznati ruski pisac za decu, a autor je teksta himne Sovjetskog Saveza i teksta himne Rusije.

Otac je filmskih reditelja Nikite Mihalkova i Andreja Končalovskog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.