U trendu

Beograd kao inspiracija

U Ruskom domu u Beogradu otvorena je izložba moskovske slikarke Ekatarine Milićević, koja već četrnaest godina živi i radi u našem glavnom gradu.

Poznata kao slikarka ali i kao direktor galerije „Ruski dom“, Milićevićeva ima publiku svih uzrasta. Uz zvuke ruskih romansi, posetioci su na otvaranju mogli da susretnu Beograd viđen okom slikarke koja na platno ume da prenese ljubav prema urbanoj lepoti.

Umetnica je izjavila da iza sebe ima više od trideset samostalnih izložbi, a postavka koju Beograđani još uvek mogu da vide prenesena je iz Helsinkija.

Omiljeni motiv na slikama Milićevićeve, kako se može primetiti, jeste Knez Mihailova ulica. Beograd na njenim slikama izgleda vedrije i lepše nego što ga znamo iz njegove sive svakodnevice.

Slike koje su svetlije po svojoj tehnici mogle bi podsetiti na neoimpresionizam, jer su rađene tačastim potezima u svetlijem koloru. One tamnije imaju čvršću konturu crteža i barokne linije koje se oslanjaju na tradicionalizam.

Ekatarina Milićević mnogo radi, slika, putuje i osvaja nagrade. Za dve decenije stvaranja pronašla je sasvim ličan, prepoznatljiv slikarski jezik, kojim spaja tradiciju i moderan duh moskovskih i beogradskih urbanih prostora. Izložba će biti otvorena do kraja maja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.